El canvi climàtic descobreix cossos congelats d’alpinistes que van desaparéixer a l'Everest

Més de 300 persones han mort a la muntanya més alta del món des que van començar les expedicions en la dècada del 1920

Un rescatador recupera un dels cadàvers congelats a l'Everest / AFP

La desaparició de la neu i el gel en els vessants de l'Everest, conseqüència del canvi climàtic, està traent a la llum els cadàvers de centenars d'escaladors que van morir tractant d'abastar el cim del món.

Entre els que este 2024 escalen el pic més alt de l'Himàlaia hi ha un equip singular, l'objectiu del qual no és abastar el cim, sinó baixar restes humanes oblidades.

Arriscant les seues vides, ja han recuperat cinc cossos congelats, inclòs un esquelet, que després van portar fins a Kàtmandu, la capital del Nepal.

Dos dels cossos ja han sigut preidentificats a l'espera de "proves detallades" per a confirmar la seua identitat, va dir Rakesh Gurung, del Ministeri de Turisme del Nepal. Alguns seran incinerats.

Més de 300 persones mortes des del 1920

Més de 300 persones han mort a l'Everest des que van començar les expedicions en la dècada del 1920, huit d'elles en l'última temporada d'ascensions.

Molts cossos van quedar en el lloc, alguns ocults per la neu o en clevills profunds. Uns altres encara són visibles amb la roba per a escalar i s'han convertit en punts de referència per als muntanyencs que els han donat sobrenoms com Botes Verdes o La Bella Dorment.

Molts cossos estan en l'anomenada "zona de la mort", on el baix nivell d'oxigen augmenta el risc per a la salut i pot ser fatal si es roman allí molt de temps.

Una tasca costosa

La recuperació de cadàvers a gran altura continua sent una qüestió controvertida en la comunitat d'alpinistes. Costa milers de dòlars i requereix fins a huit rescatadors per cada cos.

Per a traure un dels cadàvers que estava atrapat en el gel es va necessitar treballar amb aigua calenta i una destral durant onze hores.

En total, la campanya de neteja de la muntanya té un pressupost de més de 600.000 dòlars i ha mobilitzat 171 guies i portadors nepalesos que van recuperar onze tones de residus.

En el camí que condueix al cim s'ha trobat carpes fluorescents, equipament d'escalada, cilindres de gas buits i fins i tot excrements humans.

També et pot interessar

stats