'Candida auris', el fong superresistent i mortal que s'ha propagat ràpidament pels Estats Units en pandèmia

Un estudi amb dades dels Centres per al Control i la Prevenció de Malalties alerta de l"'amenaça urgent" que suposa el microorganisme, ja present en més de la meitat del país

Recreació de la 'Candida auris'
Recreació de la 'Candida auris' / Juan Gaertner (Shutterstock)

Els casos clínics del fong Candida auris, un microorganisme emergent considerat una "amenaça urgent" per les autoritats sanitàries, s'ha propagat a gran velocitat pels Estats Units entre el 2019 i el 2021. És la conclusió d'un estudi elaborat amb dades combinades dels Centres per al Control i la Prevenció de Malalties (CDC, per les sigles angleses) i les autoritats locals i estatals, i publicat aquest dilluns en la revista especialitzada Annals of Internal Medicine.

En concret, la investigació constata que el patogen és superresistent a les equinocandines, el fàrmac principal que es fa servir per a tractar les infeccions per la càndida, i que és potencialment mortal. Les dades recaptades mostren un augment del percentatge de contagis amb aquest fong, que pràcticament es duplica i va passar de ser del 44% el 2019 al 95% el 2021. En l'actualitat, se n'ha trobat presència en més de la meitat dels cinquanta estats del país.

L'autoria de l'informe creu que el creixement alarmant dels casos pot estar relacionat amb les dificultats que la pandèmia de covid-19 ha produït en el sistema sanitari, com l'escassetat de personal o l'ús de més medicaments antimicrobians.

El document emfatitza que el Candida auris, detectat per primera vegada als Estats Units en 2016, està catalogat com a "amenaça urgent" pels CDC, a causa de la resistència que té als medicaments i l'elevada taxa de mortalitat. La majoria d'infeccions es donen en centres sanitaris, sobretot entre pacients ingressats des de fa molt de temps o que estan connectats a ventiladors mecànics, explica la recerca.

També et pot interessar

stats