El "camí de rajoles grogues" que amaga l'oceà Pacífic

Una expedició a bord de l'Exploration Vessel Nautilus descobreix una fascinant formació geològica en les profunditats marines de Hawaii

El mític camí de rajoles grogues que seguia Dorothy en la pel·lícula El màgic d'Oz s'ha fet realitat en les profunditats de l'oceà Pacífic. És la impactant troballa d'un equip científic a bord de l'Exploration Vessel Nautilus, just al nord de les illes de Hawaii, segons informen en la pàgina web de l'expedició.

En veritat, el que sembla una carretera formada per una successió de maons grocs, pareguda a una calçada romana, no és ni tan sols una creació humana sinó obra de la natura. Es tracta, com precisa l'expedició marina, d'una formació rocosa en un antic llit de llac sec que han descobert mentre bussejaven en una cresta marina, a vora mil metres de profunditat. Concretament a Liliʻuokalani, dins del Monument Nacional Marí de Papahānaumokuakea.

És una zona molt poc estudiada i per això la troballa és molt rellevant per a la comunitat científica, perquè pot aportar llum per a aprofundir en la vida als vessants rocosos d'aquestes muntanyes submarines, tan antigues i abismals. En definitiva, saber més sobre la geologia més oculta de la Terra.

La tripulació de l'Exploration Vessel Nautilus explica que la configuració geològica identificada és un "flux fracturat de roca hialoclastita", un tipus de roca volcànica formada en erupcions d'alta energia en què molts fragments de roca s'assenten en el fons marí.

Tanmateix, aquest cas particular era molt cridaner pel curiós patró que evoca considerablement el conegut camí de rajoles grogues d'Oz. En un inici, de fet, els integrants de l'equip científic bromejaren entre ells en assegurar que havien trobat el camí que conduïa a la ciutat perduda de l'Atlàntida: "Hem sigut testimonis de formacions geològiques increïblement úniques i fascinants", apunten.

"Les fractures úniques de 90 graus estan probablement relacionades amb la tensió de calfament i refredament de les múltiples erupcions en aquest marge enfornat", assenyalen. Al llarg de la cadena de la muntanya submarina, l'equip també va mostrejar basalts recoberts amb escorces de ferromanganés de diferents profunditats i saturacions d'oxigen, així com una roca tosca d'aspecte interessant que s'assemblava a una esponja.

També et pot interessar

stats