La Cambra de Representants dels Estats Units avala un segon juí polític a Trump

L’encara president dels EUA ha demanat als seus seguidors evitar la "violència" abans de la investidura de Biden.

Una imatge del debat aquest dimecres
Una imatge del debat aquest dimecres / Reuters

La Cambra de Representants dels Estats Units dona llum verda a un segon juí polític al president ixent dels Estats Units, Donald Trump, a qui consideren instigador de l’assalt al Capitoli de la passada setmana. Ara la decisió haurà d'avalar-la el Senat, que previsiblement prendrà una decisió una vegada Joe Biden haja ocupat la presidència dels Estats Units.

La presidenta de la Cambra Baixa dels Estats Units, la demòcrata Nancy Pelosi, ha assegurat que l’encara president Donald Trump "ha d'anar-se’n" ja que el considera com "un perill clar i present" per al país, en el debat previ a la votació d'un nou judici polític (impeachment) contra el mandatari, acusat "d’incitació a la insurrecció".

"Sabem que el president dels Estats Units va incitar a aquesta insurrecció, aquesta rebel·lió armada contra el nostre país comú. Ha d'anar-se’n. És un perill clar i present per a la nació que tots estimem", ha manifestat Pelosi en el ple de la cambra baixa.

Per la seua banda, diversos legisladors republicans s'han oposat a la mesura en assegurar que va en contra de la crida a la unitat en els “difícils moments” que travessa el país. "Aquest no és el camí si volem recuperar la unitat. És moment de buscar la curació. Parem aquest judici polític", ha replicat Jeff van Drew, legislador republicà per Nova Jersey.

Els Estats Units viuen una tensió política sense precedents recents després del violent assalt al Capitoli de la setmana passada de milers de seguidors de Trump, que va acabar amb cinc morts i catorze persones ferides. Tot això quan falta menys d'una setmana que es duga a terme la cerimònia formal de traspàs de poder, prevista per al 20 de gener, en què el demòcrata Joe Biden assumirà la presidència del país.

Trump demana als seus seguidors evitar la violència

Davant d'aquests fets, Trump ha demanat als seus seguidors que no incórreguen en la violència ni trenquen la llei en els pròxims dies, davant les múltiples informacions que apunten noves concentracions armades abans de la investidura de Biden.

"Davant les informacions sobre noves manifestacions, inste al fet que no ha d'haver-hi gens de violència, cap trencament de la llei i cap vandalisme de cap mena", ha dit Trump en un comunicat difós per la Casa Blanca. "Això no és el que jo defense i no és el que defensen els Estats Units. Demane a tots els estatunidencs que ajuden a rebaixar les tensions i calmar els ànims. Gràcies!", ha afegit.

Trump ha enviat missatges contradictoris sobre l'assalt dels seus seguidors al Capitoli: durant l'atac els va descriure com a "gent molt especial", però després ha intentat distanciar-se'n i condemnar-ne la violència.

També et pot interessar

stats