La Cambra de Representants aprova el juí polític contra Trump

El president dels Estats Units s’enfrontarà el mes vinent a un procés de destitució, acusat d’abús de poder i obstrucció del Congrés.

Foto de portada: Nancy Pelosi alça la sessió de la Cambra de Representants després de la votació

Donald Trump s’ha convertit aquest dimecres en el tercer president dels Estats Units a enfrontar-se a un procés de destitució. Una dividida Cambra de Representants l’ha acusat formalment d’abús de poder i obstrucció del Congrés, i prepara per al mes vinent un possible ‘impeachment’ en un Senat controlat pels republicans, terreny més amigable per a Trump.

En els 243 anys d’història del país, cap president ha sigut destituït del seu càrrec per procés de destitució. Aquest escenari requeriria una majoria de dos terços al Senat de cent membres, la qual cosa significa que almenys vint republicans haurien d’unir-se als demòcrates per a votar en contra del cap de l’executiu. El màxim republicà del Senat, Mitch McConnell, ha avançat que “no hi ha possibilitat” que la seua cambra el condemne.

Trump, de 73 anys, està acusat d’abús de poder en pressionar Ucraïna perquè investigue al seu rival polític Joe Biden, un dels principals candidats del partit demòcrata per a les eleccions de 2020. Així mateix, els demòcrates asseguren que el president va retindre 391 milions de dòlars en ajuda de seguretat per a forçar a Kíev a interferir en les eleccions i difamar a Biden. 

El segon punt d’aquest procés de destitució acusa Trump d’obstrucció del Congrés, en ordenar a l’administració a no complir amb les citacions legals de la cambra per a testimoniatges i documents relacionats amb la destitució.

Trump nega haver actuat malament i qualifica la investigació, iniciada al setembre per la presidenta de la Cambra de Representants, Nancy Pelosi, com una “caça de bruixes”. A mesura que s’ha desenvolupat la votació a Washington, els republicans han culpat els demòcrates d’intentar utilitzar un procés “injust i fraudulent” per a anul·lar les eleccions de 2016 i influir en la votació de 2020. “Si no actuem ara, estaríem abandonats en el nostre deure. És tràgic que les accions imprudents del president facen necessària l'acusació”, responia Pelosi a aquestes acusacions.

També et pot interessar

stats