La Cambra dels Comuns vota l'últim pacte amb Europa pel Brexit

Johnson depén dels vots d’altres formacions i dels més de vint parlamentaris ‘tories’ que va expulsar recentment.

Els parlamentaris debaten aquest dissabte a la Cambra dels Comuns
Els parlamentaris debaten aquest dissabte a la Cambra dels Comuns / Reuters
19 d'octubre 2019 - 12:23

La Cambra dels Comuns celebra aquest dissabte una sessió extraordinària per votar el nou acord del Brexit. Aquesta és la primera vegada que es convoca als diputats un dissabte des de la guerra de les Malvines contra l'Argentina en 1982.

Boris Johnson, el primer ministre britànic, està en una situació molt precària en la Cambra dels Comuns, on no té majoria. Aquest dissabte depén dels vots d’altres formacions i dels més de vint parlamentaris tories que va expulsar recentment per no donar suport a una eixida dura (sense pacte) del bloc europeu.

Johnson va tancar el dijous un pacte sobre l'eixida britànica de la UE –aquest 31 d’octubre– després d’unes negociacions maratonianes i després de superar les diferències entre Londres i Brussel·les sobre com evitar una frontera física entre les dues Irlandes per a no perjudicar el procés de pau a Irlanda del Nord.

El primer ministre necessita 320 vots per a tirar avant el seu pacte, però només compta amb 288 diputats. Els parlamentaris del DUP, la majoria de laboristes, els nacionalistes escocesos de l'SNP i els liberaldemòcrates, a més d’alguns independents, han avançat que hi votaran en contra.

La sessió parlamentària ha començat al voltant de les 10:30 hora espanyola i s’estima que s'hi presentaran esmenes, possiblement una sobre l’opció de sotmetre l’acord d’eixida a una votació de confirmació per part de l’electorat.

També et pot interessar

stats