La cambra baixa dels EUA aprova limitar les accions militars de Trump

La resolució no és vinculant però si prospera al Senat, restringiria les competències bèl·liques del president.

Nancy Pelosi, durant una roda de premsa
Nancy Pelosi, durant una roda de premsa / Tom Brenner (Reuters)

La Cambra de Representants dels Estats Units ha aprovat una resolució no vinculant per a recordar al president Donald Trump el paper clau del Congrés en qualsevol atac a l'estranger. Es tracta d’un intent de traure múscul davant de possibles noves “accions militars” de la Casa Blanca contra l'Iran.

Amb 224 vots a favor i 194 en contra, la majoria demòcrata a la cambra baixa va tirar avant una moció destinada a demostrar la seua incomoditat amb el fet que el govern de Trump no els notificara amb antelació de l'operació que va posar fi a la vida del general iranià Qasem Soleimani.

Per a evitar un previsible veto de Trump, els demòcrates han triat una fórmula legal que es considera aprovada una vegada que totes dues cambres del Congrés la ratifiquen, i que no requereix la signatura del president.

Una vegada que envie aquest informe, el president ha de detindre qualsevol acció militar en els 60 dies següents, amb una extensió possible de 30 més, llevat que el Congrés declare formalment la guerra o aprove una autorització específica per a aquesta acció militar a l'estranger.

El text se centra exclusivament en un possible conflicte amb l'Iran, a pesar que tant Washington com Teheran han expressat la seua voluntat d'allunyar-se de la perspectiva d'un enfrontament militar.

Els demòcrates planegen impulsar una resolució similar al Senat, però la majoria republicana en aquesta cambra complica l'aprovació del text, que instaria Trump a acabar en 30 dies qualsevol acció militar contra l'Iran no autoritzada pel Congrés.

També et pot interessar

stats