Calma entre Israel i Gaza després de l'alto el foc

Des de les dues de la matinada no han sonat alarmes antiaèries, ni s'han registrat trets de coets per part de les milícies palestines ni atacs de l'exèrcit israelià

Els palestins celebren als carrers de la Franja de Gaza l'altoel foc
Els palestins celebren als carrers de la Franja de Gaza l'alto el foc / Ibraheem Abu Mustafa (Reuters)

Israel i Gaza viuen aquest divendres el primer matí de calma després d'onze dies de l'escalada bèl·lica Guardià dels murs, la pitjor des de 2014, i la tranquil·litat es manté després d'entrar en vigor aquesta matinada una treva que ha posat fi a l'intercanvi de foc.

Amb la treva conclouen onze dies d'escalada bèl·lica que han deixat 232 morts a Gaza i també 12 a Israel.

L'alto el foc ha entrat en vigor a les dues de la matinada. Des de llavors no han sonat alarmes antiaèries, ni s'han registrat trets de coets per part de les milícies palestines cap a Israel ni atacs de l'exèrcit israelià sobre Gaza.

Després de set hores de calma, les forces armades han alçat la major part de restriccions de seguretat i moviment que s'aplicaven sobretot en l'àrea confrontant amb Gaza, encara que escoles i altres institucions educatives romandran tancades encara hui al sud i al centre del país.

La policia ha reobert carreteres israelianes pròximes a la Franja que s'havien tancat per precaució davant de possibles trets de míssils antitanc des de l'enclavament.

Palestins de la Franja, Cisjordània i Jerusalem Est ocupats han celebrat aquesta nit als carrers l'alto el foc, que han valorat com una victòria contra Israel.

Israel també ha proclamat l'èxit en considerar que la campanya militar ha aconseguit "grans assoliments" sense precedents contra objectius militars de les milícies dels grups islamistes Hamas i Jihad Islàmica.

La proposta de treva, negociada per Egipte, va ser acceptada ahir dijous per les parts com un acord "mutu i simultani".

També et pot interessar