Calendari per a l'eixida del Regne Unit de la Unió Europea

La majoria absoluta dels conservadors inicia un calendari que permetrà ratificar l'acord amb la UE.

Imatge de la campanya electoral de Johnson
Imatge de la campanya electoral de Johnson / Reuters.

El futur del Regne Unit a la Unió Europea comença a aclarir-se després dels resultats electorals d’aquest divendres. La victòria per majoria absoluta del conservador Boris Johnson permetrà ratificar l’eixida de la Unió Europea sense problemes. Alguns dels passos i el calendari que, previsiblement, es durà a terme després d’aquestes eleccions són aquests:

- Entre Nadal i gener: aprovació de l’acord. Amb el reinici de l’activitat de la Cambra dels Comuns la setmana vinent, s’iniciarà el procediment per a aprovar l’acord del Brexit. Serà abans de Nadal i es preveu que el text pactat amb la Unió Europea es ratifique durant el mes de gener. 

- 31 de gener: eixida de la Unió Europea. Segons els terminis previstos, el Regne Unit deixarà de formar part de la Unió Europea el pròxim 31 de gener però continuarà dins de les estructures comunitàries fins a 2021, per a evitar un trencament dur. 

- A partir de febrer: negociació de la relació amb la Unió Europea. Durant les setmanes posteriors al 31 de gener, Londres i Brussel·les negociaran els detalls de la futura relació. Aquest és un dels punts clau i encara per definir. La intenció de Boris Johnson és la de firmar un acord de lliure comerç amb la Unió Europea, semblant al que manté el Canadà. Així mateix, vol negociar acords individuals amb els Estats Units. 

-   Juny de 2020: possible ampliació del període de transició. Davant de la dificultat d’arribar a un acord amb la Unió Europea en només onze mesos, es preveu que hi haurà una pròrroga del període de transició durant el qual el Regne Unit continuaria formant part de manera transitòria de les estructures comunitàries. Aquest període s’ampliaria fins al 2021 o 2022.

També et pot interessar

stats