El calendari d’actes de comiat d’Isabel II

El Regne Unit programa deu dies per a dir adeu a la reina, que soterraran el dilluns 19 de setembre

Milers de persones homenatgen la reina Isabel II
Milers de persones homenatgen la reina Isabel II

La defunció de la reina a Escòcia ha obligat a variar l'operació Pont de Londres, un pla minuciosament detallat que finalment ha calgut combinar amb l'anomenada operació Unicorn, que preveia la possibilitat que el desenllaç fora a Escòcia. No hi ha espai per a la improvisació és un mantra que es repeteix des d'ahir, però la veritat és que queden assumptes per definir.

Aquest divendres el nou monarca ha tingut la primera audiència amb la primera ministra, Liz Truss. A la vesprada, Carles III s’ha adreçat a la nació i aquest dissabte serà el dia de la proclamació oficial.

Diumenge, el fèretre d'Isabel II el duran a Edimburg, la capital escocesa. Després, el nou rei comença un tour pel Regne Unit, començant per Escòcia. L'endemà visita Irlanda del Nord.

Tot apunta que no serà fins dimarts quan el fèretre arribarà al palau de Buckingham, on encara no rebrà visites. L'endemà, dimecres, trasllat al palau de Westminster, seu del Parlament, on s'instal·larà una capella ardent oberta a la visita dels ciutadans durant quatre dies.

El dilluns 19 de setembre, deu dies després de morir la sobirana, és la data que s'estudia com a més probable per al funeral d'estat a l'abadia de Westminster.

Enterraran el cos en una tomba preparada a la cripta reial de la capella de Sant Jordi, al castell de Windsor, al costat de les restes del seu espòs, Felip d'Edimburg. Carles III llançarà el primer grapat de terra per a acomiadar definitivament la reina més longeva i volguda de la història del Regne Unit.

També et pot interessar

stats