Cadena perpètua per a Ratko Mladic pel genocidi de Srebrenica i el setge de Sarajevo

L’excomandant serbobosnià ha sigut condemnat en segona i última instància, 26 anys després de la presentació de l’acusació

L'excomandant serbobosnià Ratko Mladic al jutjat abans d'escoltar el veredicte sobre el seu cas
L'excomandant serbobosnià Ratko Mladic al jutjat abans d'escoltar el veredicte sobre el seu cas / Jerry Lampen (Reuters)

L’excomandant serbobosnià Ratko Mladic ha sigut condemnat en segona i última instància a cadena perpètua per genocidi i crims de lesa humanitat, per ser considerat responsable dels crims més greus comesos a Europa després de la Segona Guerra Mundial.

Uns crims que van ser perpetrats durant la guerra civil a Bòsnia (1992-1995) i entre els quals hi ha la matança d'uns 8.000 homes musulmans a la ciutat de Srebrenica, a l'est de Bòsnia i Hercegovina, al juliol de 1995. Aquest assassinat en massa es considera genocidi i va ser comés per les tropes serbobosnianes comandades per Mladic quan la zona estava sota la protecció dels cascos blaus holandesos de l'ONU.

El condemnat, excap militar serbobosnià, que ara té 78 anys, és també el responsable màxim del setge de Sarajevo en 1992, en el qual van morir més de 10.000 persones, entre elles uns 1.500 xiquets.

El veredicte ha sigut dictat aquest dimarts de vesprada, 26 anys després de la presentació de l'acusació, pel Mecanisme per als Tribunals Penals Internacionals (MTPI), amb seu a la Haia, i successor del Tribunal Penal Internacional per a l'Antiga Iugoslàvia (TPIY).

Es confirma així la sentència en primera instància de novembre de 2017, quan el TPIY el va trobar culpable del genocidi de Srebrenica, així com d'altres quatre crims de guerra i cinc de lesa humanitat.

Fins que va ser arrestat en 2011 a Lazarevo, un poble a uns 100 quilòmetres al nord de Belgrad, Mladic va estar fugit de la justícia internacional durant 15 anys.

També et pot interessar

stats