El vessament de carburant de l'OS35 arriba a les platges de La Línea de la Concepción

Els tècnics de l'Autoritat Portuària de Gibraltar han aconseguit buidar el 80% del gasoil dels tancs del mercant, que ha vessat a la mar un volum no quantificat de carburant

Imatge aèria del vessament de l'US 35
Imatge aèria del vessament de l'US 35 / Govern de Gibraltar (Reuters)

El vessament de carburant de l'OS35, el vaixell de càrrega que va col·lidir dilluns passat a la badia d'Algesires, ja ha arribat a la costa de La Línia de la Concepción (Cadis), segons ha advertit l'alcalde del municipi, Juan Franco. 

Ha explicat que el vent ha espentat el carburant que ha traspassat la barrera anticontaminació dins la Badia d'Algesires i ha portat restes d'oli a la platja de ponent. L'Ajuntament ha posat en marxa un dispositiu de neteja per a retirar les restes de la platja, on oneja la bandera roja, si bé "considera que la situació ara mateix està controlada".

"És un abocament preocupant, però no una tragèdia", ha afirmat Franco, que aquest dijous va amagar amb accions jurídiques, penals o civils, en cas que l'incident afectara el terme. L'alcalde ha explicat que ja s'han retirat 4.000 quilos de l'oli abocat a la mar, "la meitat de l'abocament, i hui s'espera la retirada de l'altra meitat tan prompte com siga possible". Per això considera que si continua la neteja al ritme actual, quedarà en un vessament menor que portarà a La Línia de la Concepción una mínima part del carburant que emmagatzemava el mercant.

Gibraltar buida el 80% del gasoil dels tancs del vaixell

Els tècnics de l'Autoritat Portuària de Gibraltar han aconseguit buidar el 80% de les 250 tones de gasoil que emmagatzemava un dels tancs de l'OS35, que està encallat enfront de la cara est de Gibraltar. L'embarcació transporta 215 tones més de fueloil i 27 més d'oli lubrificat. 

Les autoritats del penyal han confirmat el vessament a la mar d'un volum no quantificat d'aquest últim carburant, que va traspassar la barrera de contenció. La fuga, localitzada en dos respiradors dels tancs, ja l'han tancada els bussos.

Les tasques de bombejament del carburant que quedava a l'embarcació començaren aquest dijous i s'han prolongat durant la nit. S'ha aconseguit extraure 197 metres cúbics de carburant fins a les 7 hores d'aquest divendres. En paral·lel, l'Autoritat Portuària de Gibraltar i el vaixell de Salvament Marítim espanyol Luz de Mar treballen en l'arreplegada del petroli flotant. 

Les operacions portuàries romanen suspeses al Penyal, que convoca al migdia el Consell de Contingència de Gibraltar per a valorar la crisi. 

El capità de l'OS35, que va col·lidir amb una embarcació que transportava metà, fou detingut aquest dijous. Presumptament, va desobeir les ordes de les autoritats portuàries gibraltarenyes i va continuar la marxa fins que va descobrir que hi havia una via d'aigua que podria afonar el vaixell.

També et pot interessar

stats