La UE proposa un pacte amb el Regne Unit perquè els joves puguen viure, estudiar o treballar en qualsevol país

Els ciutadans de díhuit a trenta anys podrien beneficiar-se durant quatre anys d'aquesta proposta

Una manifestació de ciutadans del Regne Unit contra el Brèxit, en una imatge d'arxiu
Una manifestació de ciutadans del Regne Unit contra el Brèxit, en una imatge d'arxiu / Europa Press

La Comissió Europea ha proposat aquest dijous que s'òbriguen negociacions entre els estats membres i el Regne Unit per a arribar a un acord que facilite la mobilitat dels joves britànics i del club comunitari, la qual cosa els permetria estudiar, treballar o viure en territori britànic i dels Vint-i-set, respectivament. En un comunicat, reconeixen que la retirada del Regne Unit de la UE ha donat com a resultat una disminució de la mobilitat entre les dues regions, "la situació ha afectat en particular les oportunitats dels joves d'experimentar la vida a l'altre costat del canal i de beneficiar-se dels intercanvis juvenils, culturals, educatius, d'investigació i de formació", segons indiquen.

La proposta de l'executiu comunitari per a obrir les negociacions busca abordar "de manera innovadora les principals barreres a la mobilitat que els joves experimenten hui en dia i crear un dret per als joves de viatjar de la UE al Regne Unit i viceversa més fàcilment i durant un període de temps més llarg". Brussel·les va assenyalar que la proposta estableix les condicions que haurien de complir-se (edat, màxima duració de l'estada, les condicions per a ser triat i les normes per a verificar el compliment) per a permetre als joves desplaçar-se sense estar lligats a un propòsit o subjectes a quotes.

Sota l'acord previst, els ciutadans de la UE i del Regne Unit amb edats compreses entre els díhuit i els trenta anys podrien romandre fins a quatre anys al país de destinació. La recomanació de la Comissió Europea per a obrir les negociacions es debatrà ara en el Consell, que reuneix els estats membres. Si el Consell hi està d'acord, la Comissió podrà iniciar les negociacions amb el Regne Unit sobre mobilitat juvenil.

Des que el Regne Unit va abandonar la Unió Europea, la mobilitat entre el club comunitari i el Regne Unit es regeix per les normes locals sobre immigració de la UE i els estats membres i per les del territori britànic. "La proposta de la Comissió podria estar avalada per un debat paral·lel sobre la possible associació del Regne Unit a Erasmus+", ha apuntat Brussel·les.

També et pot interessar

stats