Brussel·les aprova la nova estratègia de la UE per a guanyar autonomia en defensa

El text ha sigut modificat per considerar nous escenaris, com una possible guerra en territori europeu

L'Alt Representant de la UE per a Política Exterior, Josep Borrell, aquest dilluns després de la reunió de Ministres d'Afers exteriors de la UE a Brussel·les, Bèlgica / ARIS OIKONOMOU
L'Alt representant de la UE per a Afers Exteriors, Josep Borrell, en una imatge d'arxiu / Aris Oikonomou (Efe)

Els ministres d'Afers Estrangers i Defensa de la Unió Europea han aprovat aquest dilluns la nova estratègia de defensa per guanyar autonomia i convertir-se en un proveïdor de seguretat internacional. L’objectiu de la UE és invertir més i de forma més coordinada en capacitats.

L'origen d'aquesta proposta va nàixer de l'alt representant comunitari per a Afers Exteriors, Josep Borrell, que va presentar al novembre un primer esborrany, conegut com a “brúixola estratègica”. Aquest text pretén ser d'utilitat durant els següents deu anys a l'hora d'aplicar directrius polítiques i estratègiques en la política comunitària de defensa i seguretat. Així mateix, Borrell va suggerir potenciar el paper de la UE com a proveïdor de seguretat per als seus ciutadans i en el món.

Entre les propostes principals, destaca una força modular d'intervenció ràpida de fins a 5.000 efectius que estaria plenament operacional el 2025. A més, inclou una millor mobilitat militar, invertir més i millor conjuntament en defensa, reforçar la resistència davant d'atacs híbrids o cibernètics i incrementar la cooperació amb altres socis internacionals i amb l'OTAN.

Modificacions per incloure el conflicte d'Ucraïna

El contingut, que ja ha sofrit almenys tres revisions, ha quedat modificat durant les negociacions dels Vint-i-set, per a tindre en compte l'efecte de la invasió russa d'Ucraïna i preparar millor la UE davant d'altres possibles esdeveniments, com una guerra en territori europeu. L'actual versió alerta de la "tornada de la guerra a Europa", que "posa a prova la nostra capacitat per a promoure la nostra visió i defensar els nostres interessos".

De fet, l'última versió dona més protagonisme al Fons Europeu de Suport de la Pau (FEAP), un instrument que està fora del pressupost de la UE, però que es nodreix d'aportacions dels estats membres i a través del qual la UE ha decidit invertir 500 milions en material letal i no letal perquè els ucraïnesos es defensen dels invasors russos.

"L'entorn de seguretat més hostil requereix que fem un gran salt i augmentem la capacitat i voluntat d'actuar, que reforcem la pròpia resiliència i garantim la solidaritat i l'assistència mútua", assenyala el text, que ha de rebre l'acord polític definitiu dels líders de la UE en la cimera de dijous i divendres vinents a Brussel·les. A aquesta reunió també està convidat el president dels Estats Units, Joe Biden.

També et pot interessar

stats