Brussel·les anticipa "mesures concretes" contra el "racisme estructural" a la UE

La responsable de Valors i Transparència de la Comissió Europea, Vera Jourová, avança un pla d'acció comunitari contra els "prejuís arrelats" en el Dia Internacional de l'Eliminació de la Discriminació Racial

La responsable de Valors i Transparència de la Comissió Europea Vera Jourová
La responsable de Valors i Transparència de la Comissió Europea, Vera Jourová / Yves Herman (Reuters)

La Comissió Europea estudia aplicar "mesures concretes" per a abordar el "racisme estructural" a la Unió Europea, segons ha anunciat vicepresidenta de Valors i Transparència de l'executiu comunitari, Vera Jourová, durant la segona edició de la cimera europea contra el racisme. L'esdeveniment anual, que s'ha celebrat aquest dilluns coincidint amb el Dia Internacional de l'Eliminació de la Discriminació Racial, forma part del pla d'acció de la Unió Europea (UE) contra el Racisme 2020-2025 i reuneix, entre altres, les institucions comunitàries, representants dels estats membres i organitzacions de la societat civil.

"El racisme divideix i afebleix les nostres societats. Té la seua causa en prejuís arrelats que donen lloc a estereotips negatius. Per això, el pla d'acció de la UE contra el Racisme està disposat a abordar el racisme estructural amb mesures concretes", ha anunciat Jourová en l'acte d'inauguració.

La comissària europea d'Igualtat, Helena Dalli, ha aplaudit els avanços que acompanyen el pla d'acció comunitari, que es va implementar el setembre de 2020, i ha assegurat que la Comissió plantejarà noves disposicions per a reforçar les institucions d'igualtat.

"Com que els estats membres estan adoptant plans d'acció per a combatre el racisme en l'àmbit local, regional i nacional, volem també presentar una proposició de llei vinculant sobre les normes aplicables als organismes d'igualtat, amb la finalitat d'enfortir-los", ha explicat.

Des de la cimera europea contra el racisme de l'any passat, la UE va designar un coordinador comunitari per a la lluita contra el racisme, va fixar directrius per a desenvolupar plans d'acció nacionals, va crear una taula redona sobre dades d'igualtat i va establir un fòrum permanent de la societat civil per a afrontar aquest problema, segons ha explicat la comissió en un comunicat.

L'edició de 2022 inclou un col·loqui sobre els principis rectors i les bones pràctiques per a l'elaboració, implementació i seguiment de plans d'acció nacionals i una xarrada sobre la participació dels joves en la lluita contra el racisme.

També et pot interessar

stats