Brussel·les analitzarà l’Euipo d’Alacant després de les crítiques d'auditors per les altes taxes

El volum excessiu de taxes va generar un superàvit de més de 300 milions d'euros en els comptes de l’oficina

Imatge d'arxiu de l'oficina de l'EUIPO a Alacant
Imatge d'arxiu de l'oficina de l'Euipo a Alacant / EUIPO

La Comissió Europea analitzarà el funcionament de l'Oficina de Propietat Intel·lectual de la Unió Europea (Euipo), situada a Alacant i encarregada de gestionar les marques, els dibuixos i models comunitaris, després d'un informe crític publicat recentment pel Tribunal de Comptes de la UE en el qual es considera que les taxes del registre són "massa altes".

La portaveu comunitària Sonya Gospodinova ha dit en la roda de premsa diària de la Comissió Europea que Brussel·les tindrà en compte diferents avaluacions, inclosa una anàlisi de l'impacte, l'efectivitat i l'eficiència de l'agència i els seus mètodes de treball per a recopilar “informació addicional" sobre l’oficina amb seu a Alacant.

Això permetrà a més "explorar la possibilitat de més accions en les àrees de rendició de comptes i transparència", ha afegit la portaveu.

El Tribunal de Comptes de la UE va criticar  l’Euipo en un informe publicat el passat 26 d'abril, entre altres motius per considerar que les taxes del registre de marques, dibuixos i models són massa elevades. El volum excessiu de taxes va generar un superàvit de més de 300 milions d'euros en els comptes de l’Euipo de 2020, i segons el Tribunal contravé el principi d'equilibri pressupostari establit en el dret de la UE.

A més, els auditors van denunciar deficiències en el sistema de protecció d’aquests signes distintius. "Hem pres nota de l'informe especial dels auditors (...) que considera que el marc de l’Euipo és robust i sòlid i identifica algunes deficiències", ha dit Gospodinova.

Sobre les taxes que cobra l’Euipo, la portaveu ha explicat que hi ha una normativa a escala europea que estableix criteris per als diferents nivells.

També et pot interessar

stats