Brussel·les alerta d'un augment de productes perillosos venuts per internet

La gran majoria venen de la Xina i el producte que més alertes dispara són els joguets

Joguets en una imatge d'arxiu
Joguets en una imatge d'arxiu / Shutterstock

La Comissió Europea ha alertat aquest dilluns d'una tendència a l'alça en el nombre de productes perillosos venuts a través d'internet i el comissari europeu de Justícia i Consum, Didier Reynders, ha admés que la legislació sobre la matèria "necessita ser urgentment actualitzada a l'era digital". Per aquesta raó, Reynders ha reivindicat la reforma del Reglament de seguretat de productes generals que impulsa l'executiu comunitari des del 2021 i que ara "està assolint les seues últimes fases abans de l'adopció final", segons ha dit durant una visita a un laboratori de Brussel·les que realitza proves de seguretat.

El titular de Justícia i Consum ha presentat els resultats de l'informe anual de productes insegurs a la UE elaborat per la Comissió Europea. El 2022, els estats membres notificaren 2.117 avisos de perillositat per productes en els seus mercats, onze dels quals procedien d'Espanya. En el 98% dels casos, els productes perillosos foren eliminats en un termini màxim de dos dies en les plataformes de venda per internet que els tenien en el seu catàleg, segons va destacar Reynders.

El sistema d’alertes ràpides és el mecanisme a través del qual els estats membres s'avisen quan detecten un producte insegur a la venda en els seus mercats.

Un de cada dos productes perillosos ve de la Xina

El 50% dels productes perillosos detectats a la UE durant 2022 procedia de la Xina, i el 78% venien de fora dels Vint-i-set. Reynders ha assegurat que, per a l'executiu comunitari, "és molt important dialogar més amb la Xina" sobre la manera d'abordar la seguretat dels productes produïts al gegant asiàtic.

L’altre 22% dels productes perillosos procedien d'estats membre de la UE i de l'Espai Econòmic Europeu (EEE), que també integra Noruega, Islàndia i a Liechtenstein, encara que no formen part del club comunitari.

Més del 20% de notificacions eren de joguets

Entre les més de 2.100 alertes registrades el 2022 al llarg de la UE, els joguets foren els productes que més alertes de perillositat generaren (el 23% de totes les notificacions), seguits dels cotxes (16%) i els cosmètics (10%).

A Espanya també s’emeteren més alertes per joguets (en el 36% dels casos), seguit dels articles per a nadons, com ara biberons o xuplons, i els cosmètics (tots dos en el 18%).

Les tres causes més freqüents per a alertar de la perillositat d'un article a la UE foren la presència d'una substància química (en el 35% dels casos), el risc de lesions fruit de la manipulació d'un producte (25%) i el risc d'ennuegada (14%). No obstant això, a Espanya la principal causa de les alertes fou el risc d'ennuegada (46% de les ocasions), seguida del perill per l'ús de substàncies químiques (15%) i el risc de lesions (15%).

També et pot interessar

stats