El Brexit farà més pobres els britànics

El Banc d'Anglaterra alerta que lliura podria depreciar-se un 25% i la inflació pujar un 6,5% en cas d'una eixida sense acord.

Manifestants anti-Brexit a les portes del parlament britànic
Manifestants anti-Brexit a les portes del parlament britànic / Henry Nicholls (Brexit)

El governador del Banc d'Anglaterra, Mark Carney, ha insistit aquest dijous en una entrevista a la BBC que l'economia britànica "no està preparada" per una eixida de la Unió Europea (UE) sense acord, el pròxim 29 de març.

Segons Carney, menys de la meitat de les empreses han fet plans de contingència per a processar un canvi tan dràstic, per la qual cosa ha tornat a reclamar la necessitat d'un període de transició, siga quina siga la relació futura entre el Regne Unit i la UE. 

L'alerta té lloc l'endemà que el mateix Carney haja presentat un informe de Banc d'Anglaterra que anticipa conseqüències demolidores per a l'economia britànica en el cas d'un Brexit sense acord ni període de transició. 

Segons l'estudi, la lliura es depreciaria fins a un 25 per cent i la inflació es dispararia 6,5 punts al Regne Unit. 

En un escenari de màxim xoc, el PIB cauria al 8%, una xifra superior a la crisi de 2008, quan l'economia britànica va desplomar-se un 6,5%. A més, la desocupació augmentaria fins al 7,5%, els tipus d'interés podrien incrementar-se fins a un 5,5%, el preu de l'habitatge baixaria al voltant del 30%, i el de la propietat comercial, un 48%, assenyala l'entitat.

En la seua anàlisi, el Banc d'Anglaterra dona per segur que la restricció de la relació comercial amb la UE i les taxes que es començaran a aplicar pels intercanvis inevitablement reduiran la capacitat econòmica del país i impactaran en el creixement en el curt termini. 

Amb tot, l'entitat defén la solvència de la banca privada britànica per a fer front a aquestes adversitats, atenent als resultats dels últims tests d'estrés.

Un informe paral·lel del Ministeri d'Economia vaticina que el PIB nacional pot baixar fins a un 9,3% per cent en els pròxims 15 anys. Xifra que es quedaria en un 3,9 si finalment hi ha acord amb les institucions comunitàries. 

El 51% dels britànics pensen que la UE és millor per a l'economia

Aquestes xifres tiren per terra els arguments dels polítics pro Brexit, que es van imposar en el referèndum. 

Una enquesta del canal Sky News assenyala que el 51% dels britànics creuen que seguir en la Unió Europea és el millor per a l'economia del Regne Unit, enfront del 17% que defensa el pacte al qual ha arribat el govern amb Brussel·les i el 24% que creu que el més adequat és un Brexit sense acord. 

Lluny de ser una possibilitat futura desgavellada, l'opció d'un Brexit sense acord continua vigent, atés el gran rebuig polític i ciutadà que encara suscita el pacte consensuat amb Brussel·les per la primera ministra, Theresa May.

L'acord es votarà al Parlament l'11 de desembre, després de cinc dies de debat, en un sufragi de resultat imprevisible. 

També et pot interessar

stats