La bretxa entre estats homòfobs i tolerants ha augmentat en el món en 2019

Un informe desvela que 70 països criminalitzen les relacions sexuals entre persones del mateix sexe.

Taiwan, primer territori d'Àsia que ha autoritzat els matrimonis entre persones del mateix sexe
Taiwan, primer territori d'Àsia que ha autoritzat els matrimonis entre persones del mateix sexe / EP

L'informe anual presentat aquest dimarts per l'Associació Internacional de Lesbianes, Gais, Bisexuals, Trans i Intersex (ILGA) dibuixa un mapa cada vegada més polaritzat. L'estudi apunta que els estats intolerants cap al col·lectiu LGBTI augmenten les seues mesures contra aquestes persones mentre que la llibertat sexual creix en la resta.

L'informe, presentat amb motiu del Dia Internacional dels Drets Humans, indica que 70 països criminalitzen en 2019 les relacions sexuals entre persones del mateix sexe. Són els mateixos que en 2018 després que Botswana isquera de la llista però un altre país africà, Gabon, hi tornara a entrar.

Llatinoamèrica exemplifica aquesta qüestió, ja que hi ha hagut progressos a l'Equador, on s'ha legalitzat el matrimoni entre persones del mateix sexe, mentre que s'ha perdut terreny en llocs com el Brasil, amb l'arribada d'un president amb discursos públicament homòfobs com Jair Bolsonaro.

Cuba prohibeix la discriminación en la seua constitució

En l'altre costat de la balança, un Govern en el passat denunciat per la seua intolerància a gais i lesbianes com Cuba. En 2019 ha fet pas positiu en incloure en la seua nova Constitució una clàusula que prohibix la discriminació per orientació sexual i identitat de gènere.

En la resta del món, les millors notícies arriben des de Taiwan, primer territori d'Àsia que ha autoritzat els matrimonis entre persones del mateix sexe

La pena capital continua en els països islàmics

En la part més negativa, sis països (l'Iran, l'Aràbia Saudita, el Iemen, el Sudan, Somàlia i Nigèria) que encara consideren les relacions sexuals entre persones del mateix sexe un delicte penat amb la mort. Enguany se sospita que almenys s'han portat a terme sis execucions en aquest sentit, aplicades a cinc homes saudites i un iranià.

A més, el sultanat de Brunei ha introduït reformes penals que imposen la pena de mort per lapidació a tota relació sexual fora del matrimoni, incloent-hi aquella entre persones del mateix sexe. De moment, però, la condemna internacional ha forçat el país a dictar una moratòria de la pena capital.

D'altra banda, al Marroc 170 persones van ser detingudes i jutjades pel que ells denominen "delicte d'homosexualitat", i a Zàmbia una parella gai ha sigut condemnada a 15 anys de presó.

També et pot interessar