El Brasil, eleccions amb una polarització extrema

Tanquen els col·legis electorals a l'espera de saber si es confirmen les últimes enquestes, que fan president l’ultradretà Jair Bolsonaro.

Bolsonaro ha fet la campanya des de casa
Bolsonaro ha fet la campanya des de casa / AFP

La llarguíssima campanya electoral culmina aquest diumenge al Brasil amb l’elecció del nou president. El paper de les xarxes socials i l’enorme rebuig social cap als dos candidats són les notes destacades d’aquest procés electoral.

Aquesta vegada les enquestes no s’haurien d’equivocar. La població està absolutament polaritzada entre els dos candidats que van sobreviure a la primera volta del 7 d’octubre

Caldrà esperar unes hores per a conéixer el resultat derivat del recompte de vots, però tots els sondejos donen com a guanyador de les eleccions el candidat del Partit Social Liberal, Jair Bolsonaro, amb prou més del 50% dels sufragis. L’última enquesta publicada dona a l’ultradretà vora el 57% dels vots i un rebuig del 42,5% dels electors.

Al candidat de l’esquerra, Fernando Haddad, del Partit dels Treballadors, l’enquesta li atorga poc més del 43% dels vots i un rebuig social del 51%. Seria la sorpresa del segle que Haddad guanyara Bolsonaro.

La campanya del candidat ultradretà ha estat centrada en les xarxes socials. Bolsonaro té més de 15 milions de seguidors en Facebook, Twitter i Instagram. L’atemptat que va patir al començament de la campanya, amb uns quants dies ingressat a l’hospital, ha reforçat el seu estil de campanya: poquíssimes eixides al carrer i moltes intervencions enregistrades en vídeo i distribuïdes per les xarxes. El seu model de campanya va induir inclús una denúncia del Partit dels Treballadors per utilitzar fons no autoritzats en campanyes suposadament manipulades a través de WhatsApp.

El candidat de l’esquerra, Fernando Haddad, sense renunciar a les xarxes socials, ha tractat de xafar més el carrer. Ahir mateix acabava la campanya en una favela de Sao Paulo, la ciutat de la qual va ser alcalde. També es pot considerar part de la seua campanya el moviment de les dones, que han protagonitzat diverses manifestacions contra Bolsonaro al crit d’ "Ele nao”, "Ell no".

En la deriva de l’electorat brasiler cap a la ultradreta ha pesat molt la corrupció que va afectar el Brasil durant el final del mandat de Lula da Silva i el període presidencial de Dilma Rousseff. Dilma fou destituïda pel Congrés en un tens procés i Lula està actualment a la presó. Poc pesa ja la lluita contra la pobresa que va desenvolupar Lula, qui va traure de la pobresa onze milions de brasilers i brasileres.

Durant els últims dies, Jair Bolsonaro ha suavitzat molt el seu missatge radical. En l’aspecte econòmic, aplicarà un programa ultraliberal. Pel que fa al seu sistema de valors i la seua defensa del període de la dictadura militar, Bolsonaro ha afluixat molt. Per primera vegada durant la campanya, els últims dies ha acceptat que respectarà la constitució democràtica.

També et pot interessar

stats