El Brasil aprova en segona instància la reforma de les jubilacions

Proposa endurir l'accés a les jubilacions amb una edat mínima que fins ara no era requisit i que seria de 62 anys per a les dones i de 65 per als homes.

Manifestació contra el president brasiler, Jair Bolsonaro, aquest dilluns en Sao Paulo
Manifestació contra el president brasiler, Jair Bolsonaro, aquest dilluns en Sao Paulo / Fernando Bizerra Jr (Efe)

El ple de la Cambra de Diputats del Brasil ha aprovat en segona instància, amb 370 vots a favor, 124 en contra i una abstenció, el marc legal de la polèmica reforma de les jubilacions i pensions proposada pel govern del president Jair Bolsonaro. Ara el text s’enviarà al Senat per a l’aprovació definitiva.

La reforma proposa endurir l'accés a les jubilacions amb l’objectiu d’aconseguir un estalvi fiscal equivalent a uns 251.000 milions de dòlars en deu anys. Sindicats, organitzacions socials i partits d'oposició l’han criticat, i hi ha hagut protestes en diferents punts del país.

Aquesta reforma és la gran aposta del primer govern d'ultradreta que té el país per a intentar recompondre una economia que entre el 2015 i el 2016 va perdre set punts percentuals de PIB. El Brasil va créixer a un ritme insuficient de l'1% anual en 2017 i 2018, i enguany es tem que puga tornar a caure en una recessió.

Mitjançant la reforma, el projecte pretén reduir la despesa amb un sistema de pensions que el govern considera "fracció", acabar amb un dèficit crònic del sector públic i alliberar recursos per a la inversió en àrees claus.

Així, el projecte planteja una edat mínima per a l'accés a la jubilació, que fins ara no era requisit al Brasil, i que seria de 62 anys per a les dones i de 65 per als homes.

També et pot interessar

stats