Botswana despenalitza les relacions homosexuals

Les relacions entre persones del mateix sexe estaven penades fins amb set anys de presó 

Una parella s'abraça en el moment del veredicte
Una parella s'abraça en el moment del veredicte / Reuters

Un tribunal de Botswana ha ratificat aquest dilluns un veredicte de 2019 que despenalitza les relacions homosexuals al país, després de determinar de manera unànime que criminalitzar-les suposa una violació dels drets constitucionals.

El veredicte del tribunal ha manifestat que diverses clàusules del Codi Penal que criminalitzaven les relacions homosexuals han sigut declarades ultra vires –nuls els actes de les entitats públiques que depassen el límit de la llei– i "per tant, queden eliminades".

El Tribunal Superior de Gaborone va rebutjar en 2019 les lleis que imposaven fins a set anys de presó per a les relacions entre persones del mateix sexe, si bé l'Estat va presentar una apel·lació citant les clàusules arreplegades pel Codi Penal. Així, l’alt tribunal derogava una legislació que datava de l'era colonial, després d'un recurs que havia presentat l'ONG Lesbianes, Gais i Bisexuals de Botswana (LEGABIBO).

En aquest sentit, Caine Youngman, membre de LEGABIBO, ha aplaudit la decisió de la justícia i ha dit que "reconfirma que la gent a Botswana té dret a la llibertat, la dignitat i la privacitat".

Per la seua banda, el coordinador resident de les Nacions Unides a Botswana, Zia Choudhury, ha subratllat en un missatge publicat en Twitter que "la família de l'ONU al país està de la mà amb la comunitat LGTBQ". "Creiem que els drets humans pertanyen a tots. Tot ésser humà pot estimar i ser estimat, sense por de ser perseguit", ha manifestat Choudhury.

També et pot interessar

stats