Borrell defensa una Europa unida i multilateral davant del proteccionisme

El ministre d'Afers Estrangers i la ministra d'Indústria han participat, a Nova York, en un fòrum de la Cambra de Comerç d’Espanya i 'El País'.

El ministre d'Afers Estrangers i la ministra d'Indústria han participat en un fòrum de la Cambra de Comerç d’Espanya i 'El País'. Miguel Rajmil (Efe)
El ministre d'Afers Estrangers i la ministra d'Indústria han participat en un fòrum de la Cambra de Comerç d’Espanya i 'El País'. Miguel Rajmil (Efe)

El ministre d'Afers Estrangers, Josep Borrell, i la ministra d'Indústria, Reyes Maroto, han defensat a Nova York una Europa unida i multilateral davant d'uns Estats Units cada vegada més proteccionistes i absents en els principals pactes internacionals. 

En un fòrum organitzat per la Cambra de Comerç d’Espanya i el diari El País, Borrell ha afirmat que el "fracàs del multilateralisme" és un dels majors reptes per a la Unió Europea, a qui no preocupa només el comerç sinó també que els EUA abandonen acords com els de París i l'Iran.  

"Hem de dir als nord-americans que és molt important per a la nostra seguretat, no són només negocis", ha dit Borrell, qui també ha apostat per "reinventar les converses amb altres països" i, en cas que els EUA "no hi vulguen participar, seguir el camí sense ells". 

Per a Borrell, la resposta a l'America First del president Donald Trump ha de ser United Europe, que, segons ha explicat, implica renunciar a la unanimitat en política externa, construir una capacitat financera comuna, enfortir l'euro i "compartir sobirania per a ser més sobirans". 

Quant a política comercial, la ministra Reyes Maroto ha expressat una "ferma creença en un mercat obert i global" i també una "preocupació pel ressorgiment del proteccionisme". En aquest sentit, en relació amb l'intercanvi de tarifes duaneres que mantenen els EUA i la Xina ha afirmat: "El perill més important és entrar en una espiral de proteccionisme que seria perjudicial per a tot el món, inclús per al creixement mundial". 

Maroto, a més, ha reconegut el valor del "comerç inclusiu" i ha reclamat acords comercials "justos" que es basen en valors com la lluita contra el canvi climàtic o la bretxa de gènere.   

També et pot interessar

stats