Borrell confirma que Espanya manté el contracte de venda de bombes a l'Aràbia Saudita

El ministre d'Afers Estrangers ha assegurat que el govern espanyol "no ha trobat cap raó" per a incomplir-lo.

El ministre d'Afers Estrangers, Josep Borrell, en una imatge d'arxiu
El ministre d'Afers Estrangers, Josep Borrell, en una imatge d'arxiu / Efe

El ministre d'Afers Estrangers, Josep Borrell, ha confirmat que Espanya manté la venda de 400 bombes de precisió làser a l'Aràbia Saudita. Així ho ha dit Borrell en una entrevista en Onda Cero en què ha assegurat que el govern d'Espanya "no ha trobat cap raó" per a incomplir aquest contracte que es va signar el 2015.

Defensa havia avançat que es cancel·laria el contracte i que es retornarien els 9,2 milions d'euros pagats per aquest material, encara que posteriorment l'executiu espanyol va subratllar que es tractava d'una declaració d'intencions i que la decisió definitiva no estava presa.

Els treballadors i les treballadores de Navantia, societat pública espanyola dedicada a la fabricació naval civil i militar, van expressar la seua por que la cancel·lació de la venda d'armes a l'Aràbia Saudita poguera tindre com a conseqüència la rescissió del contracte per a construir cinc corbetes destinades a aquest mateix país.

El paper de l'Aràbia Saudita en la guerra del Iemen

L'Aràbia Saudita encapçala una coalició que dona suport al govern del Iemen contra els rebels houthis. Es tracta d'una guerra que, segons les Nacions Unides, ha provocat més de 10.000 morts en tres anys i 3 milions de desplaçats. A més, deixa 8,4 milions de persones en risc de patir fam. Des que va començar el conflicte s'han llançat sobre el Iemen 17.000 atacs aeris, més de 15 al dia, i un de cada 3 impacta en emplaçaments civils.

La guerra del Iemen és la major crisi humanitària mundial, segons les Nacions Unides, que han denunciat repetidament els atacs contra objectius no militars. L'Aràbia Saudita està implicada en diversos bombardejos en què ha mort població civil, com va ocórrer en l'atac contra un autobús amb xiquets i xiquetes al principi d'agost i un altre atac a una camioneta amb menors i dones el 23 d'agost.

També et pot interessar