Bona sintonia entre les dues Corees pel que fa a la desnuclearització

Seül, decisiu en la mediació entre Washington i Pyongyang.

Els líders de les dues Corees, abans de començar la reunió
Els líders de les dues Corees, abans de començar la reunió / Pyeongyang Press Corps (Reuters)

La primera reunió de la cimera que Corea del Nord i Corea del Sud celebren a Pyongyang ha començat amb una exhibició de la bona sintonia que hi ha entre els líders dels dos països. Encara que el contingut de la trobada no s’ha fet públic, pot deduir-se, per les persones que han participat en aquesta ronda de diàleg preliminar, que les converses han estat marcades pel desarmament nord-coreà.

El líder de Corea del Nord, Kim Jong-un, ha estat acompanyat pel seu cap d’intel·ligència, Kim Yong-chol, que al maig es va reunir amb Donald Trump, i per la vicedirectora de Propaganda i Agitació del Partit dels Treballadors Coreans, Kim Yo-jong. 

A l’altre costat de la taula, amb el president sud-coreà, Moon Jae-in, s’han assegut el responsable d’intel·ligència Suh Hoon, i el director de l’Oficina de Seguretat Nacional, Chung Eui-yong. Són els noms de dues figures clau a l’hora de mediar entre la Casa Blanca i la cúpula del règim nord-coreà.

La trobada, que s’ha allargat prop de dues hores, s’ha celebrat a la seu del Comité Central del Partit dels Treballadors Coreans. Només un reduït nombre de periodistes s’ha desplaçat a cobrir-la, ja que el règim nord-coreà s’ha negat a expedir visats a mitjans estrangers. 

Cimera clau per a la desnuclearització

La d’aquest dimarts és la primera reunió que se celebra en el marc d’una cimera de tres dies en què les dues Corees pretenen reforçar els llaços entre els països i desbloquejar el diàleg entre Pyongyang i Washington per a dur a terme la desnuclearització del règim nord-coreà. 

El passat mes de juny, Kim Jong-un va reunir-se a Singapur amb el president dels Estats Units, Donald Trump, en una cimera que el mateix líder nord-coreà ha qualificat d’“històrica”. Segons li ha explicat al líder de Corea del Sud abans de començar la reunió, la trobada va contribuir a estabilitzar la seguretat de la regió. També s’ha mostrat optimista sobre la cimera que se celebra aquests dies entre les dues Corees, i li ha traslladat al president Moon que encara espera més avanços per a desbloquejar la desnuclearització.

Moon, per la seua banda, ha expressat la seua gratitud al líder de Corea del Nord per “la decisió audaç d’iniciar una nova era”. Seül espera que després de la segona trobada de la cimera, que se celebrarà dimecres, si les dues parts aconsegueixen coordinar-se, podrà anunciar-se una declaració conjunta o, fins i tot, convocar una roda de premsa amb els dos mandataris. 

Pel que fa a les relacions bilaterals entre els dos països, que tècnicament continuen en guerra, Kim Jong-un i Moon Jae-in han tractat la possibilitat de signar un acord per a impedir xocs militars a zones frontereres. Per a Corea del Sud, es tracta d’un avanç “substancial” en l’apropament dels dos estats i que pot contribuir a reforçar la confiança mútua i la mediació del sud entre Washington i Pyongyang.

També et pot interessar

stats