El bombardeig d'un centre de migrants a Trípoli causa més de 40 morts

El govern del país atribueix l'atac a les tropes del mariscal Khalifa Haftar, però aquestes ho neguen.

El govern del país atribueix l'atac a les tropes del mariscal Khalifa Haftar, però aquestes ho neguen

Almenys 44 persones migrants han mort i altres 130 han resultat ferides en el bombardeig a un camp de detenció Trípoli. Segons el Govern d'Unitat de Trípolí, l'organisme reconegut per l'ONU, l'atac l'han perpetrat les tropes del mariscal Khalifa Haftar, que el passat abril va començar a assetjar la capital líbia.  Les Nacions Unides ja han qualificat l'atemptat de crim de guerra.

Des d'aleshores se succeeixen els combats a les àrees rurals del sud de la capital, en una espiral de violència que ja ha causat prop de 600 morts i més de 5.000 ferits, i que ha obligat 30.000 famílies a abandonar les seues cases. Els enfrontament armats també han afectat milers de persones migrants, subsaharians en la seua majoria, que es troben als voltants de la capital esperant poder viatjar a Europa o que han sigut detinguts, després d'haver fracassat en l'intent. 

Mentre dormien 

Aquest atac ha sorprés dormint els centenars de migrants que es trobaven a al camp de detenció de Tajura. Molts d'ells feia mesos, fins a dos anys, que estaven detinguts ací a l'espera que l'Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Refugiats (Acnur) els derivara cap a països d'acollida a Occident. 

La proximitat d'instal·lacions militars del govern de Trípoli, en guerra des de fa 3 mesos amb  les milícies del mariscal Haftar, podria indicar que la responsabilitat del bombardeig és de les milícies de Haftar, tal com assegura el Govern d'Unitat, qui acusa Haftar d'haver intensificat els bombardejos en resposta a la pèrdua, fa alguns dies, de la ciutat de Gharyan, a uns 100 quilòmetres de Trípoli i base usada per les seues tropes per al setge de la capital. Les forces de Haftar ho neguen i acusen el govern de Trípoli d'una massacre que l'ONU ja ha qualificat de crim de guerra. 

Un estat fallit

Líbia és un estat fallit, víctima del caos i la guerra civil, des que al març de 2011, l’OTAN va contribuir amb militars a la victòria dels diferents grups rebels sobre la llarga dictadura de Moammar al-Gaddafi (1969-2011). Després de fracassar el pla de pau que va promoure l'ONU, des de 2014 el país té dos governs principals, un d’imposat per l'organització i que a penes és capaç de gestionar la capital i algunes xicotetes poblacions de l'oest del país, i un altre que lidera el mariscal Haftar a la ciutat de Tubruq, i que controla la major part del territori, i també, la majoria dels recursos petroliers. 

També et pot interessar