Bolívia continua en crisi una setmana després de la renúncia d’Evo Morales

L’expresident denuncia delictes de “lesa humanitat”, mentre la UE donarà suport al país perquè celebre unes eleccions “creïbles”.

Foto de portada: Manifestants paralitzen una autopista

Una setmana després de la dimissió d’Evo Morales com a president, Bolívia continua en crisi. D’una banda, no troba la manera d’atenuar les protestes socials d’alguns sectors i, de l’altra, tampoc hi ha un disseny clar de la ruta que conduïsca a unes noves eleccions.

Morales va renunciar per les protestes contra ell que es van aguditzar després de conéixer-se l’informe de l’Organització d’Estats Americans. En aquest informe es van trobar irregularitats en el procés electoral del 20 d’octubre passat que va atorgar la reelecció al líder del MAS.

Els esforços de les noves autoritats interines no convencen els sectors polítics i socials que demanen la pau i que exigeixen fer d’una vegada una convocatòria de nous comicis presidencials per part de l’executiu de transició.

La UE demana que hi prevalga el diàleg

El representant de la UE a Bolívia, l’espanyol León de la Torre Krais, es va reunir amb la presidenta interina, Jeanine Áñez, i li va oferir cooperació perquè se celebren eleccions “transparents i creïbles”.

Part del suport oferit per la UE està enfocat al fet que el nou Tribunal Suprem Electoral compte amb els recursos suficients per a administrar les futures eleccions i perquè aquesta entitat tinga funcionaris qualificats per a fer la labor corresponent.

El diplomàtic de la UE va afirmar que les morts que hi ha hagut els últims dies “són una desgràcia” i que cada vegada que hi ha una víctima mortal es “dificulta el procés de pacificació”.

Morales denuncia crims de “lesa humanitat” 

Per la seua banda, Morales ha denunciat delictes de “lesa humanitat” comesos durant la “repressió” militar al país i ha exigit que s’identifique els autors de les 24 morts.

“Denuncie a la comunitat internacional aquests delictes de lesa humanitat que no han de quedar impunes”, ha assenyalat Morales en Twitter.

L'ambaixador de Bolívia a Espanya renuncia al càrrec 

L'ambaixador de Bolívia, Jorge Ramiro Tapia Sainz, ha anunciat la fi de la seua "missió" diplomàtica a Espanya en plena crisi política, amb un missatge en què ha fet una crida a "la pau social, l'entesa i l'harmonia" al país sud-americà. 

També et pot interessar

stats