Els Estats Units i el Regne Unit deixaran de comprar petroli rus

Les importacions dels Estats Units de petroli procedent de Rússia representen prop del 8% del total

Un treballador revisa la vàlvula d'una canonada de petroli en un jaciment de petroli propietat del productor de petroli estatal rus Bashneft a prop del poble de Nikolo-Berezovka.
Un treballador revisa la vàlvula d'una canonada de petroli en un jaciment de petroli propietat del productor de petroli estatal rus Bashneft a prop del poble de Nikolo-Berezovka. / Reuters
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
08 de març 2022 - 15:50 Actualitzat: 08 de març 2022 - 20:07

Els Estats Units i el Regne Unit deixaran de comprar petroli a Rússia. El primer en anunciar-ho ha sigut el president dels Estats Units, Joe Biden, que ha comunicat aquest dimarts la prohibició de les importacions estatunidenques de petroli i gas de Rússia per la invasió d'Ucraïna. "Significa que el petroli rus no serà acceptat en ports dels EUA", ha dit Biden en una intervenció a la Casa Blanca.

Biden ha justificat aquesta prohibició malgrat que molts dels aliats europeus no es troben en una posició d'unir-se a la mesura: "els Estats Units produeix molt més cru a nivell domèstic que la combinació de tots els països europeus", ha dit. De fet, ha afegit, "som exportador net d'energia, per la qual cosa podem prendre un pas que uns altres no poden, però estem treballant de prop amb Europa i els nostres socis per a desenvolupar una estratègia més a llarg termini per a reduir la dependència de l'energia russa".

El president dels Estats Units Joe Biden en una intervenció recent
El president dels Estats Units Joe Biden en una intervenció recent / Reuters

Amb tot el Regne Unit també ha anunciat hui que reduirà gradualment les importacions de petroli rus i deixarà de comprar-lo a Moscou per a finals del 2022, ha manifestat aquest dimarts el ministre d'Empreses, Energia i Estratègia Industrial britànic, Kwasi Kwarteng.

Aquest període de "transició" oferirà al mercat britànic nou mesos per a ajustar-se als canvis i per a assegurar noves vies de subministrament una vegada estiguen vetats el cru i derivats del petroli de Rússia, que representen el 8% de la demanda britànica. Kwarteng ha anunciat que explora així mateix l'opció de vetar les compres de gas com a castic per la invasió d'Ucraïna ordenada pel Kremlin. El Regne Unit "no és dependent del gas natural" rus, que representa només el 4% del consum intern, ha remarcat.

Les importacions dels Estats Units de petroli procedent de Rússia representen prop del 8% del total, mentre que en el cas europeu és del 27%, segons les respectives dades oficials.

Aquest dilluns, el mateix president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski, es va mostrar a favor que la comunitat internacional aprove cancel·lar les compres de petroli rus.

"Pots dir-li embargament o acte moral quan et negues a donar diners a terroristes", va dir Zelenski en un videomensaje.

La prohibició de les importacions energètiques de Rússia per part dels EUA se suma a les sancions econòmiques adoptades recentment contra Moscou en coordinació amb els socis europeus, entre elles les restriccions de les operacions internacionals del banc central rus i la suspensió als bancs russos del sistema internacional SWIF

També et pot interessar

stats