Bèlgica entrega a Espanya l'etarra Natividad Jáuregui

L'Audiència Nacional va emetre una euroorde que la justícia belga ha executat aquesta setmana.

Natividad Jáuregui, sota custòdia policial, a Madrid.
Natividad Jáuregui, sota custòdia policial, a Madrid. / Policia Nacional

Bèlgica ha extradit aquest diumenge l'etarra Natividad Jáuregui, reclamada per la justícia espanyola per l'assassinat del coronel Ramón Romeo Rotaeche el 1981. La militant d'ETA va ser detinguda aquest divendres a la ciutat belga de Gant, on estava sota arrest domiciliari, després que el Tribunal de Cassació belga rebutjara el recurs presentat pels advocats de Jáuregui contra la decisió d'entregar-la.

Estava previst que Jáuregui, que ha viatjat sota custòdia policial, arribara a Madrid durant la vesprada de diumenge. Els tribunals belgues s'havien negat a extradir-la en tres ocasions perquè van “presumir” que Espanya podia violar els seus drets humans, un argument que el Tribunal Europeu de Drets Humans d'Estrasburg va rebutjar l'any passat.

Després de la sentència d'aquesta cort, que obligava Bèlgica a indemnitzar la família de Romero, l'Audiència Nacional espanyola va emetre una nova euroorde l'octubre de 2019, que aquesta setmana la justícia belga ha decidit executar.

Jáuregui, presumpta responsable de la mort de sis agents de les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat el 1981, va viure a França, a Mèxic i va residir a Gant durant una dècada.

També et pot interessar

stats