Batalla campal en el congrés italià: un diputat del M5S es desploma després de rebre colps al cap d'un altre de la Lliga

Les agressions van tindre lloc després que Leonardo Donno, diputat del Moviment Cinc Estreles (M5S), s'acostara a un ministre de la Lliga Nord amb la bandera d'Itàlia

Baralla al Congrés dels Diputats d'Itàlia
Batalla al Congrés dels diputats d'Itàlia / X
13 de juny 2024 - 11:28

La brega política està mostrant en els últims anys la pitjor cara amb una escalada en la crispació, la polarització i la violència, fins i tot, dins de les principals institucions democràtiques europees. L’últim capítol d’esta deriva es va viure este dimecres de vesprada a Itàlia, durant la sessió parlamentària al Congrés dels diputats. La batalla campal en què es va convertir el debat del projecte llei sobre les autonomies va acabar amb Leonardo Donno, diputat del Moviment 5 Estreles, eixint de la cambra en cadira de rodes després de rebre, segons ha afirmat, “moltes puntades i punyades". 

La crispació va pujar al Congrés italià quan de vesprada es va reprendre el debat d’una reforma legislativa impulsada pel partit de Salvini, la Lliga Nord. Durant tot el dia, l’oposició havia confrontat de manera conjunta la coalició de dretes a propòsit de la mesura, amb dures crítiques acompanyades de protestes simbòliques, com la mostra de la bandera italiana i el cant l'himne nacional o el Bella ciao, l'himne de la resistència antifeixista.  

Un dels diputats de la Lliga, va respondre des de la seua bancada fent amb les mans el símbol de la milícia feixista Dècima Mas, el cos militar que va romandre fidel a Mussolini. 

Poc després, el diputat del M5S, Leonardo Donno, va descendir de la seua bancada mostrant la bandera italiana i va tractar d’apropar-li-la a Roberto Calderoli, ministre de la Lliga Nord responsable de l'autonomia diferenciada, i este va retrocedir.

En eixe moment, el president de la Cambra, Lorenzo Fontana, va declarar l’expulsió de Donno i va instar els secretaris parlamentaris a detindre'l. Immediatament, diversos diputats de la Lliga Nord i dels Germans d’Itàlia  es van precipitar al punt on Donno estava envoltat de personal de seguretat, convertint el Congrés en un tumult de colps i crits.  

Segons el testimoni de Leonardo Donno, en eixe moment va ser agredit amb colps en el cap per, entre altres, Igor Iezzi, diputat de la Lliga italiana, a qui es pot veure en els vídeos difosos en xarxes socials apropar-se a Donno llançant els punys en una actitud molt agressiva. "Vaig rebre puntades i punyades de Iezzi, Candiani, Cangiano, Amich i Mollicone. Els colps que vaig rebre en l'estèrnum em van deixar sense alé. Em vaig desplomar, lluitant per respirar. Vaig tindre por. Em van haver de fer un electrocardiograma set o huit vegades" ha declarat Donno, que va abandonar el Congrés en cadira de rodes i va haver de ser traslladat a un hospital. 

Iezzi, per la seua part, ha reconegut la intenció d’agredir el diputat del Moviment Cinc Estreles, però nega els colps: “Vaig tractar de pegar-li una punyada, però no vaig encertar. Donno va intentar atacar a Calderoli i jo vaig reaccionar”, ha assenyalat, agregant que “no va haver-hi violència física”, segons l'agència de notícies AdnKronos.

La confrontació ha continuat al país mediterrani en la batalla dialèctica per la reconstrucció dels fets. Giuseppe Conte, president del M5S, ha definit l’episodi com “un atac molt greu i vergonyós” i ha afegit que l’agressió “és esquadrisme (squadrismo) perpetrat dins de les institucions, entela la nostra democràcia i qualifica als qui ho van dur a terme". "Mans fora de nosaltres, mans fora del nostre tricolor. No passaràs.” ha afegit Conte en el seu perfil d'X. Per a Federico Mollicone, de Germans d'Itàlia (FdI) "el gest indignant i irrespectuós va ser el de Donno", i sobre l'agressió ha afirmat que "Donno es va tirar en terra i va fer una escena" ha declarat Mollicone.

També et pot interessar

stats