Batalla campal amb boles de foc

El Salvador celebra el dia de Sant Jeroni amb aquesta tradició centenària.

Batalla campal amb boles de foc

A la ciutat de Nejapa, a El Salvador, el 31 d’agost celebren el Dia de la Joventut i ho fan amb boles de foc. Els joves de la ciutat, que porten guants de lona com a única protecció, es divideixen en dos bàndols i es llancen boles fetes de draps i fil d’aram banyades en gasolina i enceses en flames.

Hi ha diverses versions sobre l’origen d’aquesta tradició, una de les quals té a veure amb fets religiosos i l’altra, amb fets històrics. La primera estableix que l’origen de la batalla l’hem de buscar en l’enfrontament de Sant Jeroni Doctor, el patró de la ciutat, amb el dimoni. Quan el dimoni va temptar el sant, aquest es va defensar i tots dos van acabar llançant-se boles de foc.

La versió històrica està relacionada amb el volcà El Playón, prop de la població, i a només 11 quilòmetres de la capital, San Salvador. L’any 1658 va tindre lloc una erupció durant la qual va quedar completament arrasat l’antic poble de Nejapa, que va haver de ser traslladat al lloc on es troba actualment. Una última versió pot suposar la conciliació de les dues anteriors: l’any 1917, El Playón va tornar a entrar en erupció, però els habitants de Nejapa tragueren la imatge del sant en processó i la població no va patir cap dany.

En qualsevol cas, la paraula nahuat, de la qual prove el topònim Nejapa, significa ‘riu de cendres’, de manera que sembla que el foc està relacionat des de ben antic amb la ciutat. Fidels a aquestes arrels, els joves de Nejapa porten quasi cent anys llançant-se boles de foc en la Recuerda, que és com ells mateixos anomenen aquest esdeveniment de la fi d’agost.

També et pot interessar

stats