Barbados reemplaça Isabel II com a cap d'Estat i passa a ser una república

El príncep Carles ha estat present en l'acte de presa de possessió de Sandra Mason com a presidenta del país

El príncep Carles pronuncia un discurs al costat de la nova presidenta de Barbados, Sandra Mason
El príncep Carles pronuncia un discurs al costat de la nova presidenta de Barbados, Sandra Mason / Reuters

Barbados ha reemplaçat aquest dimarts la reina Isabel II com a cap d'Estat amb la presa de possessió de la jurista Sandra Mason com a primera presidenta del país, canviant així el seu estatus de monarquia constitucional a república.

El pas a l'estatus republicà ha coincidit amb el 55 aniversari de la independència de l'illa del Carib, que va ser una colònia britànica fins al 1966 i que fins a aquest dimarts ha continuat vinculada a la Corona.

Mason ha jurat el càrrec i ha assegurat que amb aquesta transició els barbadians, prop de 280.000 habitants, podran "aprofitar al màxim" l'essència de la seua sobirania.

A la cerimònia de gala, de quasi tres hores de duració, ha assistit el príncep Carles, hereu al tron britànic, que ha afirmat que la creació d'aquesta república marca "una fita en el llarg camí" que els barbadians "no sols han recorregut sinó que han construït".

Recordant "les espantoses atrocitats de l'esclavitud" durant l'època colonial, ha destacat que la població de l'illa "ha forjat el seu camí amb extraordinària fortalesa, emancipació, autogovern i independència".

Barbados es converteix així en el quart país de la Comunitat del Carib que substitueix la reina Isabel II per un president, seguint el camí de Guyana, Trinitat i Tobago i Dominica.

També et pot interessar

stats