El Banc Mundial alerta que l'economia de Gaza està "en caiguda lliure"

L'organisme demana a Israel que elimine les restriccions al comerç i a la circulació de béns i persones.

L'organisme demana a Israel que elimine les restriccions al comerç i a la circulació de béns i persones
L'organisme demana a Israel que elimine les restriccions al comerç i a la circulació de béns i persones / Reuters

El Banc Mundial ha alertat aquest dimarts que l'economia de Gaza està "en caiguda lliure i a punt de col·lapsar", amb falta de liquidesa i una desocupació al voltant del 70%, principalment entre la joventut. "La combinació de guerra, aïllament i divisió interna ha convertit Gaza en un estat econòmic devastat", ha declarat la directora de l'organisme econòmic per a Cisjordània i Gaza, Marina Wes. 

L'informe que el Banc Mundial presentarà dijous que ve a Nova York il·lustra, segons Wes, "una situació alarmant" en la qual els fluxos d'ajuda ja no són suficients per a estimular el creixement.  

En aquest sentit, la directora ha afegit que el deteriorament dels serveis públics com ara la sanitat, l'aigua i el sanejament requereixen "solucions urgents, reals i sostenibles". L'informe assenyala la necessitat d'encarar la situació "amb un enfocament que combine una resposta immediata a la crisi amb passos per a crear un entorn sostenible per al desenvolupament". 

El llarg bloqueig israelià és el nucli central de la situació econòmica que viu Gaza, al qual s'ha afegit la decisió de l'Autoritat Nacional Palestina (ANP) de reduir els pagaments mensuals en 30 milions de dòlars, segons ha advertit el Banc Mundial. Així mateix, cal tindre en compte les retallades en programes d'assistència per part del govern dels Estats Units, que també han contribuït a l'empitjorament de l'economia de la zona. 

El Banc Mundial ha demanat a Israel que elimine les restriccions al comerç i a la circulació de béns i persones, i a l'ANP que inicie polítiques i projectes necessaris per al desenvolupament econòmic. 

També et pot interessar