Les autoritats xilenes investiguen si l'incendi de Valparaíso va ser intencionat

Les sospites s'han intensificat després que circulara un vídeo del presumpte autor a la zona del foc.

Diverses persones intenten sufocar les flames en els seus habitatges
Diverses persones intenten sufocar les flames en els seus habitatges / Leandro Torchio - EFE

Les autoritats de Xile sospiten que l'incendi que la nit de Nadal va destruir prop de 150 habitatges a la ciutat portuària de Valparaíso va ser intencionat, després que circulara un vídeo en les xarxes socials en què es veu com el presumpte autor s'endinsa en la zona on va començar el foc.

“Hi ha bastants indicis que fan pensar que sí que podia haver sigut provocat”, ha reconegut en una roda de premsa el ministre de l'Interior, Gonzalo Blumel, que s'ha desplaçat a la zona acompanyat d'altres autoritats i ha confirmat que la Fiscalia ja ha iniciat una investigació. “Si és cert, això seria gravíssim, les penes d'incendi són molt altes i presentarem querelles. La crida és estar alerta i denunciar qualsevol conducta que siga sospitosa”, ha agregat Blumel.

Dos focus diferents es van generar de manera simultània sobre les 15:00 hora local (18.00 GMT) als tossals de Valparaíso, el port turístic més important de la costa central de Xile, cent quilòmetres a l'est de Santiago, i avançaren amb violència pels costats fins que es van unir a La Isla i van afectar una zona d'habitatges de fusta i llanda. El veïnat va ser desallotjat poc després d'iniciar-se el foc i molts han passat la nit en dos albergs habilitats per a l'emergència.

El foc, que va destruir prop de 150 hectàrees i 150 habitatges però no va causar ni ferits ni víctimes fatals, segueix actiu a la zona boscosa, però està controlat a la zona dels tossals habitats, segons l'últim informe de l'Oficina Nacional d'Emergència (ONEMI). “Hi ha suficients mitjans per a extingir-lo al llarg del dia”, ha assegurat el director de l'ONEMI, Ricardo Toro.

La principal prova amb què treballen fins ara les autoritats és un vídeo que ha circulat en les xarxes socials i que mostra una persona amb una camioneta que entra al sector on va començar un dels focus que van desencadenar l'incendi. També s'investiguen els testimonis de desenes de veïns i veïnes de La Isla i Cuesta Colorada (les dues zones residencials afectades), que van denunciar haver vist diverses persones pujant en carros als tossals abans de començar les flames.

La regió de Valparaíso és la zona més crítica per l'escassetat hídrica i es troba sota decret de zona de catàstrofe des de fa mesos. En els últims cinc anys, Xile ha registrat una mitjana de 6.511 incendis per temporada, que han afectat una superfície mitjana de 177.000 hectàrees.

També et pot interessar

stats