Les autoritats d’Illinois investiguen 500 capellans acusats d’abusos sexuals a menors

L'Església catòlica d'aquest estat nord-americà va rebre denúncies en contra de quasi 700 rectors, dels quals només 185 casos es consideraren creïbles.

L'Església ha guardat un "silenci còmplice" durant anys davant els casos de pederàstia
L'Església ha guardat un "silenci còmplice" durant anys davant els casos de pederàstia / Gonzalo Fuentes (Reuters)

Les sis diòcesis catòliques de l'estat d'Illinois, als Estats Units, van ocultar el nom d’uns 500 capellans acusats d'abusos sexuals a menors, segons han denunciat aquest dimecres les autoritats de l’estat. La fiscal general d'Illinois, Lisa Madigan, ha comunicat en un informe que l'Església catòlica d’Illinois va rebre denúncies contra quasi 700 capellans, dels quals tan sols 185 van ser considerades creïbles i es va difondre el nom dels presumptes abusadors. Açò suposa que prop d’un 75% de les acusacions van ser considerades no creïbles o estan pendents d’investigació.

Segons Madigan, "l'abús sexual del clergat a menors a Illinois és significativament més extens del que les diòcesis d'Illinois han reconegut". Davant d’aquestes declaracions, els advocats de les diòcesis discrepen. L’advocat de l’arxidiòcesi de Chicago, William Kunkel, ha assegurat a la premsa estatunidenca que “la idea que l’abús sexual de menors per part del clero és més gran del que informem és simplement falsa”.

Investigacions a la resta dels Estats Units

El cas d'Illinois es divulga després d'uns altres al país, el més significatiu el de Pennsilvània, on un jurat va identificar 300 presumptes capellans pedòfils amb 1.000 víctimes. El fiscal general de l'estat, Josh Shapiro, denunciava "un encobriment sistemàtic per alts càrrecs de l'Església a Pennsilvània i al Vaticà".

Les al·legacions també han colpejat amb virulència les arxidiòcesis de Boston i de Nova York, el cardenal de les quals, Timothy Dolan, va haver de declarar en 2013 en una de les investigacions per abusos sexuals atribuïts a sacerdots.

Silenci còmplice de l'Església

El secretari general de la Conferència Episcopal Espanyola, José María Gil Tamayo, va declarar recentment que l'Església ha guardat un "silenci còmplice" durant anys davant els casos de pederàstia relacionats amb aquesta institució, tot i que ho ha emmarcat en un context “d'inacció".

També et pot interessar

stats