Àustria es prepara per a una apagada, com a part de la "guerra híbrida" de Rússia contra Ucraïna

La ministra de Defensa dona per fet que pirates informàtics russos els deixaran sense subministrament pròximament

En imatge, un ma4rcat de Nadal a Viena
En imatge, un mercat de Nadal a Viena / Lisa Leutner (Reuters)

La ministra de Defensa d'Àustria, Klaudia Tanner, assegura que el govern s'està preparant "intensament" per a l'escenari d'una apagada per orde del president rus Vladímir Putin, com a part de la "guerra híbrida" que Moscou lliura amb Ucraïna. En una entrevista amb el diari Welt, Tanner assegura que el risc és "molt alt" i que ara mateix "la pregunta no és si vindrà, és quan vindrà", tant a Àustria com a altres estats de la Unió Europea.

"Per a Putin, els atacs de pirates informàtics en el subministrament d'energia occidental són un mitjà de guerra híbrida. No podem pensar que això és només teoria. Hem de preparar-nos per a les apagades a Àustria i a Europa", ha advertit en el rotatiu.

Segons les estimacions del govern austríac, "un terç de la població ja no podria valdre's per ella mateixa al quart dia d'una apagada". Per això, Viena practica regularment simulacres de crisis d'un tall elèctric massiu. L'executiu projecta invertir 180 milions fins a l'any 2025 per a construir 100 casernes autosuficients, que proporcionaran subministrament energètic de manera autònoma durant almenys dues setmanes.

D'altra banda, la ministra de Defensa ha apostat per incrementar l'esforç diplomàtic per la comunitat internacional per a conduir les parts a una solució pacífica per al conflicte, on veu difícil que "mai hi haja un guanyador", tant per la dificultat d'Ucraïna de defendre el seu territori, com per les "enormes reserves de material i soldats" de Rússia.

També et pot interessar

stats