Àustria es prepara per a una apagada, però els experts afirmen que el sistema elèctric europeu està preparat

Manuel Alcázar, professor d'Enginyeria Elèctrica a la UPV, afirma que "els sistemes elèctrics es planifiquen perquè aquests tipus de situacions no es produïsquen"

Àustria ha llançat una campanya dirigida a la seua població, advertint del perill d’una possible apagada energètica que afectaria tot el país / À Punt NTC

El govern d'Àustria considera que la possibilitat d'una "apocalipsi energètica" és real i ha decidit preparar la població. Aconsella tindre preparat menjar i béns de primera necessitat per a sobreviure durant dues setmanes. Pronostica una apagada generalitzada en tot Europa, i la ministra de Defensa ha dit que "la qüestió no és si hi haurà una apagada, sinó quan". Cap altre país de la Unió Europea ha emés una alerta d'aquestes característiques.

Una apagada elèctrica que significaria que ordinadors, caixers automàtics, telèfons, internet i altres serveis deixaren de funcionar. Sona un poc a ciència-ficció, però l'executiu austríac creu que és possible tenint en compte la caiguda de les xarxes socials lligades a Facebook, la falta de carburant al Regne Unit, el desabastiment de microxips i l'augment del preu de la llum.

El govern del país ha posat en marxa una campanya d'informació al país on es recomana tindre a casa reserves equivalents a dues setmanes de càmping i pactar amb familiars i amics un punt de trobada. Pels carrers i en els mitjans de comunicació es poden veure cartells en què s'aconsella comprar béns de primera necessitat, com ara aliments en conserva, aigua potable, combustible o ciris.

El ministeri de Defensa assegura que el perill és real, però segons veus expertes, el sistema elèctric europeu i espanyol està preparat per a fer front a qualsevol situació adversa. Manuel Alcázar, professor d'Enginyeria Elèctrica a la UPV, ha destacat en À Punt, que "els sistemes elèctrics es planifiquen i es preparen perquè aquest tipus de situacions no es produïsquen i és una situació que no esperem que succeïsca".

En cas de produir-se una apagada, l'electricitat podria restablir-se en qüestió d'hores i els serveis estratègics no deixarien de funcionar. "Normalment els consumidors crítics, –amb una alta dependència de la xarxa elèctrica– tenen els seus propis sistemes de generació. En el cas de produir-se una caiguda greu en el sistema elèctric poden produir la seua pròpia electricitat i almenys els serveis bàsics estan garantits", assenyala Alcázar.

Per a Carmen Herrero, catedràtica emèrita de la Universitat d'Alacant i investigadora de l'IVIE, "el problema que té Àustria és que depén molt del gas rus i tenim una situació geoestratègica en què Rússia està intentant fer força sobre la UE".

També et pot interessar

stats