Àustria avança les eleccions legislatives

La dimissió del vicecanciller per sospites de corrupció ha propiciat el trencament de la coalició de conservadors i ultres.

El vicecanciller d’Àustria, Heinz-Christian Strache, es dirigeix als mitjans de comunicació a Viena
El vicecanciller d’Àustria, Heinz-Christian Strache, es dirigeix als mitjans de comunicació a Viena / Leonhard Foeger (Reuters)

El canceller federal d'Àustria, Sebastian Kurz, ha anunciat la celebració d'eleccions anticipades pel trencament de la coalició de conservadors i ultres, que governava des de feia un any i mig.

Aquest decisió s'ha pres després que el vicecanciller del país i líder dels ultranacionalistes, Heinz-Christian Strache, ha dimitit per la publicació d'un vídeo en què es mostra disposat a acceptar ajudes financeres russes a canvi de favors i contractes estatals. A més, també abandona la direcció de l’ultradretà Partit Liberal (FPÖ).

Strache admet l'errada

Strache ha admés que ha comés una “errada” i ha explicat que es retira per a evitar que caiga el govern format per la seua formació i el Partit Popular (ÖVP) de Kurz, i que el seu successor serà Norbert Hofer, actual vicepresident del FPÖ, ministre d’Infraestructures i excandidat a la presidència. 

En el vídeo, gravat en juliol de 2017 i publicat aquest divendres per dos mitjans alemanys, es veu Strache en una mansió a Eivissa, com promet a una suposada magnat russa contractes públics i ajudar-li a comprar el Kronenzeitung, el diari més influent del país, a canvi de donacions milionàries per al seu partit. Pocs mesos després, en octubre del mateix any, el FPÖ va obtindre el 26% dels vots en les eleccions legislatives i en desembre va pujar al poder en aliança amb els populars de Kurz.

Poc després, el cap del grup parlamentari del FPÖ, Johann Gudenus, que apareix en el vídeo junt amb Strache traduint del rus, ha anunciat que també es retira de tots els càrrecs públics. S’espera que Kurz comparega davant la premsa aquesta vesprada.

Milers d'austríacs demanen eleccions anticipades

15.000 austríacs s’han congregat aquest dissabte davant de la cancelleria federal per a exigir eleccions anticipades després de la dimissió de Strache.

Els manifestants convocats de forma espontània per diversos grups a través de les xarxes socials enarboren banderes de la Unió Europea i criden "noves eleccions" i "dimissió".

També et pot interessar

stats