Austràlia acusa Qatar de "tracte ofensiu" i fer tests ginecològics a passatgeres en deu vols

La ministra d'Afers Estrangers no precisa el nombre de dones afectades però almenys n'hi ha 18 en un primer avió.

L'aeroport internacional de Doha, en una imatge d'arxiu
L'aeroport internacional de Doha, en una imatge d'arxiu / AFP

La ministra d'Afers Estrangers australiana, Marise Payne, ha dit aquest dimecres que Qatar ha realitzat, suposadament, tests ginecològics a passatgeres d'almenys deu vols durant una escala a l'aeroport internacional de Doha a principis de mes. L'incident ha tibat les relacions entre els dos països.

A principis de setmana, Canberra, la capital d'Austràlia, va protestar davant del govern qatarià pel tracte "ofensiu" a dones quan una cadena local de televisió va difondre els fets. Segons sembla, un grup de passatgeres que viatjaven al país oceànic van ser sotmeses a aquests exàmens el passat 2 d'octubre, després de trobar-se una nounada en un contenidor de fem al bany de la terminal de Qatar.

La responsable d'Afers Estrangers ha denunciat aquest dimecres l'incident en una compareixença davant d’un comité de control del Senat. Payne no ha precisat el nombre total de dones afectades, ni tampoc ha esmentat les nacionalitats ni quina era la destinació final dels vols en què viatjaven. "Sabem de l'avió que s'ha fet públic que van ser 18 passatgeres", ha manifestat, en referència a les australianes afectades com a part d'un nombre indeterminat de dones de diferents nacionalitats que també van ser revisades per les autoritats de Qatar. També ha explicat que Canberra ha protestat pel tracte "extremadament inapropiat" i està ara a l'espera del resultat de les investigacions per a avaluar els següents passos.

Investigació a Qatar

El país àrab ha lamentat l'angoixa causada per l'incident i "qualsevol vulneració de les llibertats personals". Segons ha informat en un comunicat el govern qatarià, ha ordenat una investigació per a aclarir què ha passat i ha precisat que l'objectiu de la recerca era evitar que les persones responsables de "l'horrible crim" escaparen. La nounada, ha afegit, va ser localitzada en una bossa de plàstic en un poal de fem d'un dels banys de l'aeroport, en el que "sembla un espantós intent per matar-la". La nota de premsa, que no ofereix detalls sobre els suposats tests ginecològics fets a les passatgeres dels vols afectats, aclareix que la xiqueta de bolquers va ser rescatada i ara "està fora de perill sota atenció mèdica a Doha".

També et pot interessar

stats