Augmenten a 26 els morts pel coronavirus i a 887 els contagiats a la Xina

El Ministeri de Sanitat es reuneix amb les comunitats autònomes per a crear un protocol de resposta per si l'epidèmia arriba a Espanya.

Els habitants de Wuhan s'han confinat a les seues cases i la ciutat està deserta

El nombre de morts pel nou coronavirus de la Xina puja a 26, i el d'infectats confirmats al país asiàtic, a 887. Per primera vegada, dos de les morts ha sigut fora de la província de Hubei (de la qual és capital Wuhan, epicentre de la pneumònia). 

A més, el nombre de morts podria ascendir, ja que almenys 177 pacients es troben en estat greu, mentre que 35 han sanat i els han donat l'alta.

Fora de la Xina, s'han diagnosticat 5 nous casos a Tailàndia. A més, n'hi ha un cas als Estats Units, dos al Vietnam, al Japó i a Corea del Sud, i tres a Singapur. A Taiwan també se n'ha detectat un cas, encara que les autoritats xineses consideren Taiwan una província de la Xina i per això la inclouen en el recompte nacional.

10 ciutats en quarantena

La Xina ha ampliat la cancel·lació del transport a almenys huit ciutats de la província de Hubei per a contindre l'epidèmia. Entre elles, Huanggang, Ezhou, Chibi, Xiantao, Qianjiang, Zhijiang i Lichuan. En total, 30 milions de persones en alerta. La majoria dels habitants estan confinats a les cases. 

I de moment, a Huanggang ningú podrà abandonar la ciutat sense "motius especials", com han fet a Wuhan. 

D'altra banda, una de les icones del patrimoni històric i cultural xinés, la Ciutat Prohibida, a Pequín, tanca les portes fins a nou avís. El monument, declarat patrimoni de la humanitat per la Unesco, no permetrà visites per a previndre contagis i frenar la propagació. 

Wuhan construeix un hospital amb 1.000 llits 

Les autoritats de Wuhan han començat a construir un hospital especial amb 1.000 llits per a pacients infectats i preveuen que les obres conclouran el 3 de febrer. La construcció segueix el model de l'hospital creat a Pequín en set dies per a combatre la síndrome respiratòria aguda i greu en el 2003.

Així mateix, el Centre Xinés per al Control i la Prevenció de Malalties i l'Institut de Microbiologia de l'Acadèmia Xinesa de Ciències han posat en marxa un sistema a través d'Internet que conté informació científica sobre la primera cepa del nou coronavirus 2019-nCoV.

Per a ajudar a controlar el brot també s'ha creat un equip d'investigació format per 14 experts. El projecte oferirà suport científic i tecnològic en 10 aspectes de la investigació, que inclou el seguiment del virus, la transmissió, els mètodes de detecció, l'evolució del genoma i el desenvolupament de vacunes.

Cancel·lacions de celebracions per l'Any Nou xinés

Les autoritats xineses han cancel·lat diverses celebracions de l'Any Nou, que comença demà, a fi d'evitar aglomeracions que puguen comportar més contagis.

A Espanya comencen a crear un protocol de resposta 

El Ministeri de Sanitat reuneix aquest divendres tècnics de les comunitats autònomes per a analitzar la capacitat de diagnòstic i de resposta a Espanya davant de l'epidèmia. La intenció és consensuar amb les comunitats autònomes el protocol d'actuació per a preparar-se davant de qualsevol eventualitat.

De moment, Sanitat ha descartat un possible cas de coronavirus en una passatgera que va arribar a Barcelona, procedent de Wuhan, després de comprovar que "no complia els criteris clínics ni epidemiològics per a considerar-la com una sospita".

També et pot interessar

stats