Augmenta l'activitat sísmica del volcà Nevado del Ruiz, a Colòmbia

L'erupció del 1985 va causar la tragèdia natural més gran de Colòmbia, amb més de 23.000 morts

Nevado del Ruiz, en arxiu
Nevado del Ruiz, en arxiu / Jorge García (Europa Press)

El volcà Nevado del Ruiz, l'erupció del qual el 1985 va causar la major tragèdia natural de Colòmbia, amb més de 23.000 morts a la localitat d'Armero, ha tingut augment de l'activitat sísmica, va informar aquest dilluns el Servei Geològic Colombià (SGC). Segons el SGC, des de diumenge "s'ha anat registrant un increment sísmic associat a activitat de fracturació de roca al sector oriental del volcà, aproximadament a cinc quilòmetres de distància del cràter Arenas".

La informació explica que, a pesar que l'increment ha sigut baix en nombre de sismes, alguns dels quals els van sentir els habitants de les localitats de La Cabaña i del canyó del riu Lagunilla, al departament de Tolima. El Ruiz, amb una altitud sobre el nivell del mar de 5.364 metres, forma part del Parc Natural Nacional Los Nevados, I està situat al límit dels departaments colombians de Tolima i Caldas.

L'organisme ha explicat que des de diumenge, en hores de la vesprada, també ha començat el registre de sismicitat associada a l'activitat del dom (protuberància o monticle) de lava situat al fons del cràter. "Els sismes van ser de nivell d'energia de baix a moderat i van estar relacionats tant a la fracturació de roca com a la dinàmica de fluids", detallen.

Aquest estat d'alerta per activitat volcànica indica que el volcà presenta menor inestabilitat i, en conseqüència, la probabilitat d'una erupció considerable és menor, però en qualsevol moment pot desestabilitzar-se ràpidament. Això comportaria canviar a estat d'alerta taronja o, fins i tot, roja, va advertir el Servei Geològic. Unes vint poblacions de Caldas i Tolima estan a la zona d'influència del volcà.

També et pot interessar

stats