“Arrisque molt, però estic ajudant”: els testimonis dels ucraïnesos que es queden al seu país

El bloqueig de les ciutats deixa sense aliments i recursos les persones que s'hi queden

Un grup de voluntaris ucraïnesos ajuda a preparar barricades a Kíiv, Ucraïna / À Punt NTC

La falta d'aliment asfixia la població de ciutats d'Ucraïna ocupades per l'exèrcit rus, com Kherson, on els magatzems han començat a quedar-se sense menjar. Les carreteres estan bloquejades i la ciutadania resisteix amb els pocs recursos que els queden.

Vitaly, un jove ucraïnés de la zona, ha realitzat un recorregut de vint quilòmetres en cotxe per a facilitar menjar a una família aïllada pel conflicte. “Arrisque molt, però estic ajudant”, ha reconegut, ja que al camí hi ha tancs destrossats i bombes. Vitaly ha mostrat en vídeo les llargues cues d'espera perquè obriren les tendes. "Solen vindre dues o tres hores abans", ha explicat. "A veure si obrin hui, perquè ahir es van quedar buides per complet", continua.

En altres punts d'Ucraïna, com Txerníhiv, s'han intensificat els atacs contra els civils, i moltes persones han fugit cap a l'oest del país. És el cas de Victoria, una dona ucraïnesa que ha viscut des de l'inici de la guerra amagada en un soterrani de la ciutat amb la seua família. Amb l'exèrcit rus intensificant els atacs contra civils, finalment ha decidit escapar.

Mentrestant, a Kíiv la resistència ucraïnesa ha improvisat trinxeres. En mig d'aquesta voràgine, Lesia Valori, una parella de militars, s'han casat al camp de batalla en què s'ha convertit el seu país. Els dos han desitjat que prompte hi arribe la pau.

També et pot interessar

stats