Apple llança una actualització per a bloquejar el programa espia Pegasus

Corregeix la fallada de seguretat que ha permés espiar polítics, periodistes i activistes mitjançant l'spyware israelià

El logotip de la marca Apple en l'accés a una botiga internacional de la marca, en una imatge d'arxiu
El logotip de la marca Apple en l'accés a una botiga internacional de la marca, en una imatge d'arxiu / Edgar Su (Reuters)

La multinacional estatunidenca Apple ha emés una actualització d'emergència del seu sistema operatiu per a combatre un forat de seguretat que s'ha detectat en iPhones, Macs i Apple Watches que permet instal·lar programes espia. L'actualització del programari, etiquetada com iOS 14.8 en la botiga d'aplicacions en línia, promet "millores importants de seguretat" i se n'aconsella l'ús "a tots els usuaris".

L'empresa de Califòrnia reacciona així a l'informe de Citizen Lab, el laboratori d'investigació tecnològica de la Universitat de Toronto, que va assenyalar que un programari espia de la companyia israeliana NSO Group, anomenat Pegasus, estava infectant des de febrer els dispositius d'Apple aprofitant la fallada de seguretat. Els investigadors ho van descobrir després d'analitzar l'IPhone d'un activista saudita que va ser infectat amb aquest spyware.

El programari maliciós s'instal·la sense necessitat que l'usuari realitze cap operació, i afecta a totes les versions dels sistemes operatius excepte a les emeses aquest mateix dilluns.

Pegasus permet als espies accés lliure als arxius i funcionalitats del dispositiu infectat, com la càmera, el micròfon, les fotografies, la ubicació, els missatges de text o els correus electrònics, així com fer cridades sense que la víctima tinga constància.

L'empresa israeliana NSO Group es dedica suposadament a la ciberseguretat, però el seu programari l'usen els governs de tot el món per a aconseguir accés il·lícit a telèfons i altres dispositius de periodistes, activistes i enemics polítics.

També et pot interessar