Apareixen vora 230 balenes encallades en una platja remota de Tasmània

Les autoritats creuen que quasi la meitat han mort i investiguen els motius del misteriós incident ocorregut en l'illa australiana

Vista aèria de les balenes encallades a la badia de Macquarie, Tasmània
Vista aèria de les balenes encallades a la badia de Macquarie, Tasmània / NRE Tasmania (Reuters)

Vora 230 balenes han quedat encallades en una remota platja de la badia de Macquarie, a l'oest de l'illa australiana de Tasmània. Es creu que n'han mort quasi la meitat, segons han informat aquest dimecres les autoritats del país oceànic.

Aquest encallament massiu es produeix exactament dos anys després que unes 470 balenes pilot, també conegudes com calderones, es quedaren atrapades en aquest mateix lloc. De totes elles, només un centenar van poder ser rescatades i retornades a alta mar.

Un equip del departament de Recursos Naturals i Ambient de Tasmània (al sud d'Austràlia) s'ha desplaçat a la zona per a rescatar els exemplars bloquejats en una superfície arenosa de la platja Ocean, en col·laboració amb altres autoritats del país. La tasca es presenta "complexa", pel difícil accés que hi ha a la zona, un territori prou salvatge de l'illa. 

En imatges facilitades pel departament s'aprecia una llarga filera dels cetacis atrapats sobre la superfície al llarg de desenes de metres de platja. Les veus expertes pensen que es tracta de balenes pilot.

L'incident en la badia de Macquarie es produeix l'endemà de la mort de catorze catxalots que havien quedat encallats en una platja de la meridional illa King, també a la regió de Tasmània. Aquests i altres mamífers marins queden encallats amb freqüència a les costes del sud d'Austràlia i de Nova Zelanda, sense que els especialistes hagen aconseguit esclarir-ne els motius. Així i tot, solen atribuir-se a malalties, errades de navegació, canvis sobtats en les marees, la persecució de depredadors o a condicions meteorològiques extremes.

També et pot interessar

stats