Els anticonceptius seran gratuïts a França per a dones fins als 25 anys

La mesura s'aplicava ja per a menors de 18, però en 2022 s'amplia l'edat per a contrarestar la caiguda del recurs a la contraconcepció entre les joves

Imatge d'arxiu d'un envàs de pastilles anticpnceptives
Imatge d'arxiu d'un envàs de pastilles anticonceptives

El govern francés finançarà a partir de 2022 els anticonceptius per a totes les dones de fins a 25 anys. Ho ha anunciat aquest dijous el ministre de Sanitat, Olivier Verán, en una entrevista de televisió en el canal France 2. Així, estaran coberts tant els anticonceptius hormonals com les revisions mèdiques i consultes necessàries per a la prescripció, ha detallat el responsable sanitari. 

La gratuïtat dels mètodes per a no concebre ja s'aplicava per a xiques d'entre 12 i 18 anys, però des de l'1 de gener de l'any que ve l'executiu gal estén l'edat en un intent de contrarestar la caiguda que ha patit aquest recurs entre la població més jove. S'ha comprovat, ha puntualitzat el ministre, que hi ha moltes dones que renuncien als anticonceptius i "el primer motiu" és econòmic. Tot i que no quantifica la reculada, argumenta que el llindar s'ha posat en els 25 anys perquè es pressuposa ja certa autonomia financera. 

La Seguretat Social assumirà no sols el cost dels anticonceptius, sinó igualment les anàlisis i les consultes per a obtindre receptes, així com "totes les atencions" que estiguen vinculades, ha precisat Verán. No ha esmentat, però, l'accés gratuït a preservatius com a part de la mesura, sinó que en tot moment s'ha referit a anticonceptius hormonals. El govern liderat per Emmanuel Macron destinarà, en total, 21 milions anuals per a finançar la mesura. 

Així, a partir de l'1 de gener de 2022 vora 1,5 milions de dones podran beneficiar-se de la gratuïtat en la contraconcepció. Fins ara se'ls reemborsava el 65% de l'import que destinaven a aquesta finalitat. 

La gratuïtat total ja està en vigor des de 2013 per a les adolescents de 15 a 18 anys, i això ha contribuït a reduir sensiblement els avortaments en aquest grup d'edat. L'agost de 2020 es va estendre a les xiques majors de 12 anys.

També et pot interessar

stats