Anne Hidalgo és elegida candidata socialista a les presidencials de 2022 a França

El Partit Socialista francés ha donat el seu suport unànime a l'alcaldessa parisenca que aquest divendres estarà a València en el 40 Congrés Federal del PSOE

L'alcaldessa de París, Anne Hidalgo, aplaudeix després de l'anunci dels resultats de les primàries del partit socialista francés a París / Christophe Petit Tesson (Efe)
L'alcaldessa de París, Anne Hidalgo, aplaudeix després de l'anunci dels resultats de les primàries del partit socialista francés a París / Christophe Petit Tesson (Efe)
15 d'octubre 2021 - 09:01

El Partit Socialista francés ha donat suport unànime a l'alcaldessa parisenca, Anne Hidalgo, perquè siga la seua candidata a les eleccions presidencials d'abril de 2022, en les quals els sondejos li auguren escasses possibilitats de victòria.

La transició ecològica és un eix del seu programa i també el tema de la taula redona en la qual participarà a València en el 40 Congrés Federal del PSOE, on mantindrà un dinar de treball amb el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i segons ha avançat, parlarà amb ell del "rol motor de la socialdemocràcia a Europa".

L'alcaldessa de París des de 2014 i ja candidata a les eleccions presidencials, de 62 anys i natural de San Fernando (Cadis), ha dit que està "particularment orgullosa i honrada de defensar els colors del nostre partit. Són els colors d'una esquerra que assumeix l'exercici del poder, d'una esquerra de govern que no s'acontentarà mai simplement amb indignar-se o protestar, sinó que vol actuar de manera concreta".

Els 208 suports rebuts, enfront dels 34 del seu únic oponent, l'exministre d'Agricultura i actual regidor de Le Mans, Stéphane Le Foll, anticipaven que hi hauria sorpreses en el vot obert de les 17:00 a les 22:00 hores. Les xifres provisionals d'aquest escrutini reservat als militants van ser clares: amb un recompte del 90%, Hidalgo s'endugué més del 72%" dels vots.

Llarg camí per davant

El PS posa ara la seua maquinària al servei d'Hidalgo i cerca la unió amb altres forces d'esquerres, en particular amb els ecologistes, que el passat 28 de setembre van triar a l'eurodiputat Yannick Jadot com a aspirant. La seua investidura oficial tindrà lloc el 23 d'octubre a Lilla, seu de la seua mentora política, Martine Aubry, amb una convenció que farà una crida a la mobilització col·lectiva quan falta mig any per als comicis.

En el camí cap a les presidencials té ja com a oponents confirmats, la candidata més a la dreta Marine Le Pen o l'esquerrà Jean-Luc Mélenchon. Els conservadors triaran al seu representant en un congrés intern, i l'actual president, Emmanuel Macron, no ha avançat les seues intencions. La irrupció de l'escriptor i assagista Éric Zemmour, omnipresent en la precampanya francesa malgrat no haver fet el pas, és un altre possible obstacle en l'ambició presidencial d'Hidalgo

Fragmentació del vot d'esquerres

Els sondejos atribueixen a Hidalgo menys d'un 10% de les intencions de vot, molt per sotal del 24% que aconsegueix Macron, segons una enquesta de l'institut demoscòpic Ifop d'aquesta setmana, o del 22% de Le Pen, que passarien així a la segona ronda.

Les seues possibilitats també es veuen reduïdes per la tradicional fragmentació del vot d'esquerres entre socialistes, ecologistes i la formació populista La França Insubmisa, de Mélenchon, i per un electorat escorat a la dreta, amb la immigració com un factor clau d'aquestes eleccions.

També et pot interessar

stats