Amnistia Internacional denuncia "execucions extrajudicials" a Nicaragua

Ja són 83 les persones mortes en les protestes contra el president Daniel Ortega en set setmanes.

Un policia apunta amb un fusell dos motoristes en una protesta
Un policia apunta amb un fusell dos motoristes en una protesta / Oswaldo Rivas (Reuters)

Amnistia Internacional (AI) acusa el govern de Daniel Ortega d'implementar una estratègia de repressió "en ocasions intencionadament letal" durant la crisi sociopolítica de Nicaragua. Segons les dades de l'organització, 83 persones han mort i més de 800 han resultat ferides en set setmanes de violència.

En un informe presentat a Managua, la capital del país, AI denuncia que "no només es va privar arbitràriament de la vida en el marc de la protesta i l'ús excessiu de la força, sinó que, a més, un important nombre de casos podrien considerar-se com execucions extrajudicials".

L'informe, titulat "Disparar a matar", va ser elaborat per una missió de l'organització entre el 4 i el 13 de maig "per a investigar les denúncies de greus violacions dels drets humans".

Una revolta liderada per estudiants

La revolta està liderada per estudiants i compta amb el suport de col·lectius vinculats a l'església i el món de l'empresa, tradicionals aliats de l'oficialisme. Demanen justícia per a les víctimes, però també la dimissió de Daniel Ortega, i mesures de regeneració democràtica.

Des del govern culpen de la violència "grups radicals" vinculats als partits de la dreta i acusen els Estats Units de finançar la revolta.

Daniel Ortega, un exguerriller marxista que ha dominat la política a Nicaragua durant dècades, va ser reelegit president ara fa dos anys.

A l’abril intentà posar en marxa una dura reforma de la Seguretat Social, que eleva les contribucions dels treballadors i els empresaris, i que està en l'origen del descontentament.

Esta reforma va ser retirada, però les protestes continuen i cada nova mort dificulta un poc més una eixida dialogada al conflicte.

També et pot interessar

stats