Amnistia Internacional denuncia la condemna a mort de dues activistes LGTBI+ a l'Iran

Les autoritats judicials iranianes han negat les condemnes a mort per homosexualitat i han afirmat que han sigut sentenciades per tràfic de dones

Zahra Sedighi-Hamadani, activsta pels drets LGTBI a l'Iran
Zahra Sedighi-Hamadani, activista pels drets LGTBI+ a l'Iran

Amnistia Internacional d'Iran i Kifkif, una entitat que treballa per a promoure els drets i la inclusió social de les persones LGTBI+ migrants i refugiades, han denunciat la sentència a mort de les activistes LGTBI+ Zahra Sedighi-Hamadani i Elham Choubdar. Segons aquestes associacions, ambdues han sigut sentenciades a mort per les autoritats de l'Iran per "difondre corrupció en la terra", considerat un dels delictes més greus del codi penal iranià. Les dues han mostrat rebuig a la condemna i en demanen la suspensió i l'immediat alliberament.

Acusen l'Iran de vulnerar la llibertat a la identitat de gènere i orientació sexual i asseguren que les dues activistes estan imputades per "promoure l'homosexualitat", "promoure el cristianisme" i comunicar-se amb "mitjans de comunicació contraris a la República Islàmica".

Segons Amnistia Internacional, la persona de gènere no conforme iraniana Zahra Sedighi-Hamadani, coneguda com a Sareh, ha sigut detinguda arbitràriament i condemnada a mort per publicar a les xarxes socials l'orientació sexual i identitat de gènere real o percebuda, i per defensar els drets LGTBI+. L'octubre del 2021 van detindre Sareh quan estava tractant d'entrar en Turquia per a buscar protecció internacional. Després, va desaparéixer 53 dies. A hores d'ara, es troba detinguda a la presó central d'Urmia.

Kifkif ha instat el Ministeri d'Afers Estrangers, la Unió Europea i Cooperació a mostrar repulsa a aquestes condemnes i a denunciar qualsevol mena de discriminació i condemna a mort per motius d'orientació sexual i identitat de gènere. L'associació també s'ha manifestat aquest divendres davant l'ambaixada d'Iran a Madrid.

Per altra banda, les autoritats judicials iranianes han negat les condemnes a mort per homosexualitat i han afirmat que les han sentenciades per tràfic de dones. Segons ha informat l'agència de notícies Mizan, del Poder Judicial, aquestes persones "estaven acusades de tràfic de dones d'una regió del país amb la promesa de treball i educació".

Tot i això, el Codi Penal Islàmic iranià criminalitza les relacions entre persones del mateix gènere i contempla la pena de mort com a càstig. A més, el líder suprem de l'Iran, Ali Khamenei, va descriure el març passat l'homosexualitat com una "depravació moral" molt estesa a Occident.

També et pot interessar

stats