Amnistia Internacional acusa les empreses de turisme d'afavorir els assentaments israelians

El Parlament irlandés tramita una de llei que prohibiria el comerç de béns i serveis amb els territoris ocupats.

Una manifestant porta una bandera nacional palestina durant els enfrontaments d'aquest dimarts amb l’exèrcit israelià a la Franja de Gaza
Una manifestant porta una bandera nacional palestina durant els enfrontaments d'aquest dimarts amb l’exèrcit israelià a la Franja de Gaza / Mohammed Saber (Efe)

Amnistia Internacional acusa Airbnb, Booking.com, Expedia i TripAdvisor d'afavorir l'ocupació israeliana en territori palestí. L'organització ha denunciat, a través d'un informe publicat aquest dimecres, que els anuncis de les empreses del turisme en línia contribueixen a l'existència i l’expansió d'aquests assentaments il·legals.

El trasllat de civils israelians als territoris palestins ocupats, expliquen fonts de l'ONG, viola el dret internacional humanitari i constitueix un crim de guerra. Malgrat això, les quatre empreses continuen operant en aquestes regions. "Estan propiciant la violació de drets humans contra la població palestina en anunciar centenars d'habitacions i activitats" manifesten en un informe.

Kfar Adumim és un dels assentaments que figura en el document d'Amnistia Internacional, una destinació turística en auge que està situada a menys de dos quilòmetres del poble beduí de Khan al-Ahmar i la demolició del qual ha rebut llum verda del Tribunal Suprem d'Israel. La seua expansió i la d'altres assentaments pròxims és una de les causes fonamentals de les violacions de drets humans contra la comunitat beduïna local. "El govern israelià utilitza la creixent indústria turística als assentaments per a legitimar-los, i les empreses en línia de turisme li segueixen el joc", ha afirmat Seema Joshi, directora d'Assumptes Temàtics Globals d'Amnistia Internacional.

Al novembre del 2018, després d'unes investigacions d'Al Jazira i Human Rights Watch, Airbnb es va comprometre a retirar tots els anuncis en assentaments a Cisjordània. No obstant això, no va fer extensiu aquest compromís a Jerusalem Oriental, que també és un territori ocupat i on té més de 100 anuncis.

Desenvolupament de la indústria turística als assentaments

Els últims anys el govern israelià ha invertit grans quantitats de diners en el desenvolupament de la indústria turística als assentaments. Utilitza la designació de certs punts com a llocs d'interés turístic per a justificar l'apropiació de terres i cases palestines, i sovint construeix assentaments prop de jaciments arqueològics per a subratllar la relació històrica del poble jueu amb la regió.

"Les experiències d'acampada que s'ofereixen es troben en terres prèviament utilitzades per la comunitat beduïna per al pasturatge", ha expressat Joshi, a més de lamentar que molts dels pastors beduïns depenen de l'ajuda humanitària per a sobreviure.

La necessitat de legislar

No és només la indústria turística la que preocupa l'organització pels drets humans. "Cada any s'exporten a mercats internacionals articles per valor de centenars de milions de dòlars produïts en assentaments israelians, a pesar que la majoria de països els han condemnat oficialment", ha mantingut la portaveu d'Amnistia.

A més de demanar a cada empresa que deixe de fer negocis als assentaments, han sol·licitat als governs que prohibisquen el turisme en línia i la importació de béns procedents de les zones ocupades per Israel. De fet, el Parlament irlandés està actualment en procés d'aprovació d'un projecte de llei que posaria fi al comerç de béns i serveis dels assentaments, i l'ONG ha instat altres països que seguisquen el seu exemple.

També et pot interessar

stats