Almenys vint menors malalts de càncer de Gaza creuen a Egipte per a rebre tractament

Els menuts, acompanyats de 47 persones, han eixit de la Franja a través del pas fronterer de Kerem Shalom

Un menut malalt de càncer a Gaza, en una imatge d'arxiu
Un menut malalt de càncer a Gaza, en una imatge d'arxiu / Ashraf Amra (Europa Press)

Almenys 20 xiquets amb càncer i 47 acompanyants han entrat este dijous a Egipte per primera vegada des de la Franja de Gaza a través del pas fronterer de Kerem Shalom, en més d'una desena d'ambulàncies que els han traslladat a un hospital al nord del Sinaí, van informar diverses fonts.

L'Autoritat de la Salut del Nord del Sinaí ha explicat que els menors al costat dels seus acompanyants van entrar al país àrab en tretze ambulàncies amb destinació l'hospital de Bir al-Abd, al nord de la península, on rebran tractament, en alguns casos també per cremades.

Per la seua banda, el Ministeri de Sanitat de la Franja de Gaza ha anunciat que almenys 21 pacients de càncer menors d'edat han aconseguit eixir de l'enclavament palestí a través de Kerem Shalom, "una gota en un oceà" de pacients, no sols malalts de càncer, que necessiten tractament a l'estranger. L'Hospital de l'Amistat Turc-Palestina de ciutat de Gaza, l'únic oncològic de la Franja, va deixar d'estar operatiu per falta de combustible a principis de novembre, la qual cosa va deixar uns 10.000 pacients de càncer de tot l'enclavament sense possibilitat de tractament. Quan això va ocórrer, Turquia va anunciar que podria rebre fins a mil pacients amb càncer, mentre que els Emirats Àrabs Units es van comprometre a atendre la mateixa quantitat, així com a altres mil xiquets ferits.

Abans del maig, la majoria de pacients que necessitaven eixir de l'enclavament per motius mèdics ho feien a través de l'encreuament de Rafah, fronterer amb Egipte i l'únic que no estava sota control d'Israel, i que va ser clausurat després del començament de les operacions israelianes en la localitat.

Des que va començar la guerra, i fins que Israel va prendre el control de l'encreuament de Rafah, més de 2.600 pacients havien sigut evacuats, inclosos 1.700 ferits i 900 malalts, segons dades del Ministeri de Sanitat de la Franja, controlat per Hamàs. Les autoritats sanitàries gazianes calculen que encara unes 25.000 persones necessiten ser traslladades fora de la Franja per a rebre tractament i que desenes de pacients han mort mentre esperaven a ser evacuats.

També et pot interessar

stats